17.12.17

Το άγγιγμα του Μίδα και ο ποταμός Πακτωλός


Αρχικά ο Μίδας απέκτησε μεγάλη δύναμη από την ικανότητά του αυτή, αργότερα όμως κατανόησε τη λανθασμένη επιλογή του, όταν, ακόμα και το φαγητό που έτρωγε, γινότανε χρυσάφι, και παρακάλεσε το Διόνυσο να τον απαλλάξει από αυτό. 

Ο Ηρόδοτος γράφει για τον Μίδα ότι είχε έναν κήπο στην κοιλάδα κάτω από το όρος Βέρμιο με εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα εξαιρετικής ευωδίας και με μια πηγή με δροσερό νερό, το οποίο ο Μίδας ανακάτεψε με κρασί και το πρόσφερε στον Σιληνό, θεότητα του κρασιού και συγγενή του Διονύσου, τον οποίο φιλοξενούσε επί δέκα μέρες. Ήθελε να τον μεθύσει για να μάθει τα μυστικά της σοφίας του. Οι Φρύγες έχουν έναν παρόμοιο μύθο όπου η πηγή τοποθετείται στο Θύμβριο της Φρυγίας, αναφέρουν δε ότι όταν ο Σιληνός αποκάλυψε τα μυστικά του στον Μίδα, εκείνος την ενδέκατη μέρα τον οδήγησε κοντά στο Διόνυσο.

Ακολουθώντας τη συμβουλή του θεού, ο Μίδας πήγε στον ποταμό
  Πακτωλό και με το που άγγιξε τα νερά, η δύναμή του πέρασε
στον ποταμό και από τότε ο ποταμός Πακτωλός ανέβλυζε χρυσάφι.

Ευχαριστημένος ο θεός του είπε ότι μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε ανταμοιβή. Ο Μίδας ζήτησε να μετατρέπεται σε χρυσάφι οτιδήποτε άγγιζε. Αρχικά ο Μίδας απέκτησε μεγάλη δύναμη από την ικανότητά του αυτή, αργότερα όμως κατανόησε τη λανθασμένη επιλογή του, όταν, ακόμα και το φαγητό που έτρωγε, γινότανε χρυσάφι, και παρακάλεσε το Διόνυσο να τον απαλλάξει από αυτό. Ακολουθώντας τη συμβουλή του θεού, ο Μίδας πήγε στον ποταμό Πακτωλό και με το που άγγιξε τα νερά, η δύναμή του πέρασε στον ποταμό και από τότε ο ποταμός Πακτωλός ανέβλυζε χρυσάφι.

Ο Πακτωλός ποταμός το μικρό αλλά φημισμένο ποτάμι της Λυδίας, πηγάζει στη βόρεια πλευρά του όρους Τμώλου, ρέει βόρεια, και συμβάλλει στον Έρμο ποταμό τριάντα στάδια ύστερα από τις Σάρδεις, τη πρωτεύουσα της αρχαίας Λυκίας. Τα ψήγματα χρυσού του πακτωλού ποταμού ήταν στην αρχαιότητα παροιμιώδη, με την Λυδία να θεωρείται η «χρυσή χώρα» του αρχαίου κόσμου. Ο Πλούταρχος αποκαλεί τον ποταμό «Χρυσορρόα», επειδή έρρεε σ’ αυτόν χρυσάφι. Τα πλούτη των βασιλιάδων της Λυδίας ήταν ξακουστά, με την αρχαία παράδοση να ισχυρίζεται ότι στη περιοχή αυτή κυκλοφόρησαν τα πρώτα χρυσά νομίσματα. Τα αποθέματα χρυσού ήταν επιφανειακά και στη νεώτερη εποχή είχαν ήδη εξαντληθεί.

[του Π. Τζεφέρη] [by P. Tzeferis]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!