2.6.18

Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας, Σάββατο 2 Ιουνίου, ΤΠΠ Λαυρίου

Μνημείο του Ελληνα Μεταλλωρύχου στην
 Καμάριζα Λαυρίου, τη μητρόπολη της 
Ελληνικής μεταλλείας, φωτ. του Π. Τζεφέρη
Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας. Ιχνηλατώντας την ταυτότητα τους μέσα απ’ την τέχνη Σάββατο 2 Ιουνίου, ώρα 19:30 στο Μηχανουργείο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (ΤΠΠΛ).
Συνεχίζουμε τη διερεύνηση του χώρου της μεταλλείας, που ξεκίνησε με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών, με το δεύτερο μέρος της προσπάθειας σκιαγράφησης της ταυτότητας του μεταλλωρύχου.

Αποψη από την εκδήλωση, Μηχανουργείο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (ΤΠΠΛ).

Δ. Καλλιαμπάκος, κοσμήτορας ΜΜΜ
ΕΜΠ. Κεντρικός ομιλητής.
Μετά τους Μεταλλωρύχους του Κόσμου, αυτήν τη φορά αντικείμενο είναι οι Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας. Ο χώρος για την εκδήλωση αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Λαύριο, τη μικρή ελλαδική μητρόπολη της μεταλλείας και μεταλλουργίας, με την οποία η Σχολή έχει συνδεθεί άρρηκτα εδώ και αρκετές δεκαετίες. 

Συνδιοργανωτές και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο Δήμος Λαυρεωτικής και Τοπικοί Φορείς της πόλης.

 Διαλέξαμε έναν δρόμο προσέγγισης, λίγο διαφορετικό, αλλά ίσως τον πλέον κατάλληλο για να αφουγκραστεί την ψυχή του μεταλλωρύχου: αυτόν της τέχνης. 

Της τέχνης που πιάνει με την ευαισθησία της, συχνά πυκνά, τα απόμακρα μηνύματα που εκπέμπονται από τον δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό κόσμο των μεταλλείων. 

Εκτός από τους άνδρες και οι γυναίκες δεν υστέρησαν, οπότε η λήθη
δεν ταιριάζει ούτε σε αυτές!  Φωτ. χειροδιαλογής στην Σέριφο.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο Έλληνας μεταλλωρύχος;

Στο ταξίδι μας σε διάφορες γωνιές του κόσμου, είδαμε όψεις των μεταλλωρύχων που, παρά τις διαφορές και τις αντιφάσεις τους, αναδύουν ανάγλυφα κοινά χαρακτηριστικά. 

Χαρακτηριστικά που απορρέουν από την έντονη ιδιαιτερότητα της δουλειάς σε ένα περιβάλλον ακραίων συνθηκών.

 Χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον συνεχώς παρόντα κίνδυνο και την αδιάλειπτη ανάληψη ευθύνης της ζωής, εαυτού και αλλήλων. 

Έχοντας αυτήν την πρώτη εμπειρία, επιστρέφουμε στη χώρα μας για να ιχνηλατήσουμε, αυτήν τη φορά, την ταυτότητα του Έλληνα μεταλλωρύχου. 

Ποιος είναι, λοιπόν, ο Έλληνας μεταλλωρύχος; 

Τι ομοιότητες και τι διαφορές παρουσιάζει με τον μεταλλωρύχο του Κόσμου; 

Απ’ τον Αλέξη Ζορμπά, τη θρυλική μορφή του Έλληνα μεταλλωρύχου της Στρατονίκης, ως τον ξεριζωμένο έφηβο βιομηχανικό εργάτη του Λαυρίου, κι από τον απεργό μεταλλωρύχο της Σερίφου στον σκληροτράχηλο Ναξιώτη σμυριδεργάτη, το νέο ταξίδι μας θα προσπαθήσει να αφουγκραστεί και να ερμηνεύσει τη φωνή τους


Μεταλλωρύχοι του κόσμου: Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη

Εκδήλωση στη Μύκονο με τίτλο «Στις διαδρομές των Μεταλλωρύχων της Μυκόνου, των Κυκλάδων, του Kόσμου»

Η εκδήλωση στο Λαύριο για τα 70 χρόνια της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών ΕΜΠ

Η εκδήλωση στο Λαύριο για τα 70 χρόνια της Σχολής ΜΜΜ ΕΜΠ- Οι παρουσιάσεις

Μεταλλειοκτήτης ο Καζαντζάκης και μεταλλωρύχος ο Ζορμπάς!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!