18.5.19

Για ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας

Στα τέλη της δεκαετίας του 90 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Jeremy Rifkin «περί του τέλους της εργασίας». Τότε, ζούσαμε τη λεγόμενη 3η βιομηχανική επανάσταση, που χαρακτηριζόταν από την άνθηση των τεχνολογιών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Σήμερα, δύο μόλις δεκαετίες μετά, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά: η εργασία, ευτυχώς δεν έχει «σβήσει», αλλά η -με εκθετικούς ρυθμούς- αυξανόμενη τεχνολογική πρόοδος μας έχει οδηγήσει στην 4η βιομηχανική επανάσταση: στην εποχή της τεχνιτής νοημοσύνης και της ρομποτικής.

Ολες αυτές οι δομικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εντός του οποίου προσφέρονται τεράστιες δυνατότητες. Νέα εργασιακά πρότυπα εμφανίζονται σε έναν κόσμο που αλλάζει.

 Είναι γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της εργασί

ας έχουν βελτιώσει, σε μεγάλο βαθμό, τις συνθήκες εργασίας. Αυτό όμως σημαίνει ότι η ουσιαστική πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων απαιτεί την πρόβλεψη των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων αυτών των τεχνολογιών στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, σε ένα περιβάλλον δυσμενών δημογραφικών δεδομένων.

Σκοπός του συνεδρίου που διοργανώνει το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας)είναι να ανιχνεύσει τις προκλήσεις στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία στη νέα εποχή.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!