3.6.19

Και πάλι για το μάρμαρο Μάνης...


Η προέλευση του επώνυμου λίθου:   http://www.oryktosploutos.net/2019/02/blog-post_17.html

Η Μάνη με το περίφημο μάρμαρο Rosso Antico Μάνης απετέλεσε το γνήσιο προμηθευτή του ρωμαϊκού αυτοκρατορικού μαρμάρου για πολλά χρόνια..

Σήμερα, δυστυχώς και αφού εσίγησαν τα λατομεία λευκού μαρμάρου της Χαρούδας και του Πύργου Διρού δεν έχουμε εξόρυξη μαρμάρου πουθενά στην περιοχή της Μάνης, Λακωνικής είτε Μεσσηνιακής. Επισης έχει σιγήσει το ενδιαφέρον για τα λατομεία και τα μάρμαρα Ταϋγέτου (Βρέσθενα, Αρνα κλπ) αλλά και εκείνα του πωρόλιθου, ψαμμίτη κλπ.

Υπάρχουν μόνο τα λατομεία (μικρές εξορύξεις) ασβεστολιθικής πέτρας σε διάφορες θέσεις σε ολη την έκταση της χερσονήσου τα περισσότερα χωρίς άδεια εκμεταλλεύσεως ή σύμβαση μίσθωσης... με όλες τις συμπαρομαρτούσες συνέπειες...

Ας ελπίσουμε ότι τόσο η νέα περιφερειακή όσο και η νέα δημοτική αρχή θα σκεφτούν κάποτε και το γεγονός ότι μιλάμε για έναν από τους εμβληματικότερους μαρμαρότοπους παγκοσμίως τόσο ως προς την γεωλογική δομή όσο και ως προς την ιστορική διαδρομή αλλά και τις εμπορικές προοπτικές του μαρμάρου...

[by P.Tzeferis]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!