14.7.19

Magic Fountains: Montjuic or Niarxos? Από τα δύο, διαλέξτε και τα δύο!


Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Τα συντριβάνια «χορεύουν» Χατζιδάκι και Î£ÎºÎ±Î»ÎºÏŽÏ„Î±Η υδάτινη εγκατάσταση στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα από 59 κατακόρυφους πίδακες, οι οποίοι συμβαδίζουν με την αρχιτεκτονική του κτιριακού συγκροτήματος που σχεδίασε το Renzo Piano Building Workshop, σε συνδυασμό με 10 περιστρεφόμενα σιντριβάνια. Οι πίδακες, τοποθετημένοι στο ύψος της Αγοράς, δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό αξιοθέατο τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας. Η εγκατάσταση είναι εξοπλισμένη με υποβρύχια LED φώτα τελευταίας τεχνολογίας.

Η νέα υδάτινη εγκατάσταση στο ΚΠΙΣΝ παρουσιάζεται στην πλήρη της μορφή ΣΗΜΕΡΑ  Κυριακή 14 Ιουλίου που το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην πλήρη της μορφή τη φαντασμαγορική υδάτινη εγκατάσταση που έχει τοποθετηθεί στο Κανάλι, χάρη στην πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
 



Βέβαια όσοι έχουν πάει στη Βαρκελώνη έχουν δει τις περίφημες παραστάσεις στο "Μαγικό συντριβάνι του Montjuïc" που χρονολογείται από το 1929 και η πρώτη παράσταση για το Μαγικό συντριβάνι του Montjuïc έγινε στις 19 Μαΐου 1929 κατά τη Μεγάλη Παγκόσμια Έκθεση.

 Ο σχεδιαστής Carles Buigas υπέβαλε τα σχέδιά του ένα χρόνο πριν από την έκθεση και πολλοί πίστευαν ότι το έργο αυτό ήταν υπερβολικά φιλόδοξο για να κατασκευαστεί, πόσο μάλλον για να ολοκληρωθεί εγκαίρως.  Σήμερα, τα περίφημα συνριβάνια του Montjuïc αποτελούν τουριστική ατραξιόν στην Βαρκελώνη. 




Φωτ. και video by Peter Tzeferis.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!