13.2.20

Η συνεισφορά του ελληνικού μαρμάρου στην εθνική οικονομία – Μελέτη της ICAP για λογαριασμό του ΣΕΜΜΘ

 Με σημαντική προσέλευση  τόσο απο επιχειρηματίες όσο και από τοπικούς φορείς και δημόσιες αρχές, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στην Δράμα η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης με την αφορμή της παρουσίασης της μελέτης που πραγματοποίησε η ICAP, για λογαριασμό του Συνδέσμου, αναφορικά με τη συνεισφορά του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου στην εθνική οικονομία αλλά και στο νομό Δράμας.

Το κυρίως μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης της ICAP από τον Senior Manager του Private Sector της εταιρείας, κ. Γιώργο Παναγιωτίδη. Σύμφωνα με την έρευνα, στον κλάδο του μαρμάρου δραστηριοποιούνται 670 επιχειρήσεις εξόρυξης επεξεργασίας και εμπορίας που απασχολούν 6.205 εργαζόμενους, με τα έσοδα τους το 2018 να φτάνουν τα 579,8 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι 60 επιχειρήσεις εντοπίζονται στο Νομό Δράμας, απασχολώντας πάνω από το ⅓ του συνόλου των εργαζομένων, με συνολικά έσοδα 400,4 εκατ. ευρώ για το 2018, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεισφορά του κλάδου σε τοπικό επίπεδο αλλά και τη σημασία του Νομού Δράμας σε πανελλήνια κλίμακα. Ακόμη πιο σημαντική η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας: 605,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε μερίδιο 0,33% (2018). 

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν και ο Δρ. Πέτρος Τζεφέρης, Γεν. Διευθυντής Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, ο οποίος, αφού συνεχάρη το Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία οριζόντιας καταγραφής της συνεισφοράς του κλάδου του μαρμάρου για πρώτη φορά, ανέλυσε τη συμβολή της πολιτείας στην πρόοδο που ο κλάδος έχει σημειώσει την τελευταία δεκαετία. “Σημασία έχει να λεχθούν τα σημεία που ενώνουν πολιτεία και κλάδο, τα οποία θα πρέπει να ταυτοποιηθούν και μετά να προωθηθούν ώστε να απογειώσουν έναν ήδη προβεβλημένο κλάδο”, σημείωσε ο κ. Τζεφέρης.

Η πλήρης βιντεοσκοπική κάλυψη από το https://stonenews.eu/el/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!