4.11.20

Αλ. Σδούκου: H πράσινη επένδυση της VW στην Αστυπάλαια


 


Τα 1494 συμβατικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στην Αστυπάλαια θα αντικατασταθούν σταδιακά με 982 ηλεκτρικά οχήματα στα πλαίσια της επένδυσης της Volkswagen που παρουσιάστηκε σήμερα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο συνολικός αριθμός των οχημάτων στο νησί θα μειωθεί σημαντικά μέσω της εισαγωγής νέων λύσεων κινητικότητας, όπως η κοινή χρήση με τέσσερις κόμβους αυτού του είδους.

Η ίδια επισήμανε ότι νησιά όπως η Αστυπάλαια είναι ιδανικά για την ηλεκτροκίνηση λόγω των μικρών αποστάσεων, άρα δεν αποτελεί ζήτημα η αυτονομία. Το ειδικό σύστημα επιδοτήσεων πρόκειται να οδηγήσει σε πολύ χαμηλές τιμές για τα ηλεκτρικά οχήματα στο νησί και ακόμα χαμηλότερες για τους φορτιστές.

Για τις ανάγκες της φόρτισης, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 1,2 μεγαβάτ ισχύος μέσα στο έτος με 2,4 μεγαβάτ στη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε όρους κατανάλωσης, αυτό μεταφράζεται σε 1.200 μεγαβατώρες ετησίως ή το 15% της συνολικής ενεργειακής παραγωγής το 2019.

Η αντικατάσταση των οχημάτων με ηλεκτρικά πρόκειται να είναι μια σταδιακή διαδικασία και θα συμπεριλάβει διαδικασίες όπως η αμφίδρομη φόρτιση για τη στήριξη του δικτύου. Συνολικά εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τα 440 σημεία φόρτισης δίχως να προκύπτουν προβλήματα για το τοπικό ενεργειακό σύστημα.

Σήμερα το 90% της ηλεκτροπαραγωγής στην Αστυπάλαια γίνεται μέσω τεσσάρων μονάδων ντίζελ του ενός μεγαβάτ. Στόχος είναι η ανάπτυξη υβριδικού συστήματος 3 μεγαβάτ φ/β και αιολικών μαζί με αποθήκευση 2 μεγαβάτ και 7 μεγαβατωρών.

Τα παραπάνω στηρίζει και μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για το νησί, η οποία αυτό το διάστημα επικαιροποιείται. Η εκτίμηση είναι ότι η όλη επένδυση είναι βιώσιμη οικονομικά και επόμενο βήμα είναι η υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση του υβριδικού. Στη συνέχεια, θα επιλεχθεί ο ανάδοχος σε διαγωνισμό της ΡΑΕ, ενώ θα αξιοποιηθεί και η εμπειρία από την αντίστοιχη εγκατάσταση στον Αγ. Ευστράτιο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!