22.1.21

ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ...




Τον βίο, το έργο, την κληρονομιά και τις περιπλανήσεις του Αδριανού προσέγγισε στις 19 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα (μέσω zoom) στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat, ο αρχαιολόγος Τάσος Παπαδόπουλος.

 

Ένας Graeculus ήταν ο Αδριανός, δηλαδή ένας μικρός Έλληνας. Ένας περιπλανώμενος αυτοκράτορας που περιηγήθηκε σε ολόκληρη την αυτοκρατορία του όχι μόνο για να πολεμήσει, αλλά και για να γνωρίσει τους λαούς που συναποτελούσαν το ψηφιδωτό του αχανούς ρωμαϊκού imperium. Γερμανία, Γαλατία, Βρετανία, Βελγική, Ναρβωνίτιδα, Ακουιτανία, Νουμιδία, Αίγυπτος, Μοισία, Ελλάδα, Θράκη, Ιουδαία, Συρία, Κιλικία, Καππαδοκία, Φρυγία, Παννονία και Λυκία, αποτελούν μερικούς μόνο από τους σταθμούς των ατέρμονων περιπλανήσεών του. 

Ο Αδριανός προίκισε τον κόσμο με μια πολιτιστική κληρονομιά η τεράστια αξία της οποίας είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Περικαλλείς ναοί, θριαμβικές αψίδες, πολυτελείς βίλες, δημόσια έργα, θέατρα και στοές, στάδια και βιβλιοθήκες, που ακόμη και σήμερα προκαλούν τον θαυμασμό με την καλαισθησία και τη μνημειακότητά τους. Στο πρόσωπο ενός νεαρού Έλληνα απαράμιλλου κάλλους από τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας θα γνωρίσει έναν έρωτα αποκαλυπτικό. Έναν έρωτα που θα πνιγεί στα θολά νερά του Νείλου για να γίνει Θεός και να λατρευτεί από τα εκατομμύρια των υπηκόων του ως ο αρχετυπικός έφηβος, ο αιώνιος παῖς που δε γέρασε ποτέ. Το όνομα αυτού, Αντίνοος. 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!