7.8.07

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ?

Και μια και μιλάμε για ΒΙΩΣΙΜΗ καθημερινότητα, δεν αντέχω να μην σας καταθέσω τον προβληματισμό μου, που δεν έχει μεν να κάνει με το περιβάλλον αλλά με την ίδια μας τη ζωή.

Αφορμή , ένας φίλος…
Μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες διαγνώστηκε με καρκίνο, πνεύμονες, μετά οστά ..κλπ. Υπάλληλος σε δήμο, όχι κάποιος άνεργος απένταρος, ή ανασφάλιστος μα σίγουρα σε καθόλου ανθηρή οικονομική κατάσταση . Φανταστείτε ανατροπή ζωής!! Λιγο – πολύ όλοι έχουμε κάποιο ανάλογο βίωμα.
Παρατηρώ με τρίτο –σχετικά ψύχραιμο μάτι - τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Δαπανηρές θεραπείες που δεν τις καλύπτει το ταμείο φυσικά!! μια Νοσοκόμα , που υποχρεωτικά χρειάζεται πια σε καθημερινή βάση να τον φροντίζει, στο σπίτι πλέον (τα δημόσια νοσοκομεία σε κρατούν μόνο για τη διάρκεια της νοσηλείας), αναπηρικό καροτσάκι, κλπ –δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες.

Και αναρωτιέμαι:
Δεν είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ η αξιοπρέπεια στη γέννηση και στο θάνατο του ανθρώπου; Δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα , ανεξαρτήτως του αν η οικογένεια είναι εύπορη ή άπορη ή μεσαίας οικονομικής κατάστασης, του καθενός μας να ερχόμαστε και να φεύγουμε από τη ζωή αξιοπρεπώς;

Ποιος κρατικός προϋπολογισμός, ποια μέριμνα , ποια ασφάλιση ‘επιτρέπει’ να γεννιούνται τα παιδιά και των πλέον απόρων μανάδων με της δέουσες ανθρώπινες συνθήκες;
Και όταν φεύγουμε από τη ζωή , είτε λόγω γήρατος, είτε λόγω ασθενείας , ποιος μεριμνά αν δεν έχουμε καταφέρει οι ίδιοι να εξασφαλίσουμε ένα «αξιοπρεπές ταξίδι»;

Δεν είναι θλιβερό και συνάμα απάνθρωπο? Τη στιγμή που δαπανούνται χιλιάδες Ευρώ, για τον ένα ή τον άλλο σκοπό να μην υπάρχει πρόβλεψη και μέριμνα για το βασικότερο των δικαιωμάτων μας; Τη γέννηση και το θάνατό μας;;


[αναπνοή]

9 comments:

Αρης Δαβαράκης είπε...

Είναι πολύ σωστές και λογικές οι σκέψεις σου, τόσο που κανείς δεν τις θέτει έτσι απλά γιατί δεν μπορεί να βρεί απάντηση. Ούτε εγω μπορώ. Αυτο που λές, μέριμνα για γέννηση και θάνατο για όλους τούς ανθρώπους του πλανήτη (και είμαστε πια 6,5 δισεκατομμύρια) απαιτεί μια υποδομή ασύληπτη που να λειτουργεί με τα ίδια κριτίρια παγκο΄σμίως, για φτωχούς και πλούσιους, μαύρους και άσπρους, υγείες και αρρώστους. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για κάτι τέτοιο είναι μεγέθους που δεν το χωράει ο νούς μας. Και πέρα απ΄αυτό, το οικονομικό πρόβλημα, πρέπει να προηγηθεί μια παγκόσμια συνεναιση στο οτι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για οτι μας συμβεί, αλλά οτι τουλάχιστον για τα βασικά όπως είναι η ζωή και ο Θάνατος θα μεριμνά ενα¨"κράτος". Βρισκόμαστε δε στην ιστορική περίοδο που ο μισός πλανήτης προσπαθεί να σμικρύνει το κράτος όσο είναι δυνατόν - και η Ελλάδα είναι σ΄αυτές τίς χώρες που έχουν επιλέξει την ελεύθερη οικονομία και όχι το κοινωνικό κράτος. Πολύ μεγάλη κουβέντα ανοίγεις λοιπόν. Ελπίζω να συνεχιστεί. Εγώ, με την άδειά σου, θα βάλω ένα λινκ στο blog μου για να μεταφερθεί εδώ μια καλή κουβέντα. Δύσκολη κουβέντα και ίσως αδιέξοδη. Πρέπει όμως να τα κουβεντιάζουμε αυτά για να διαορφώνουμε ήθος και κοινωνική στάση εφικτή στο ρεαλισμό. Νάσαι καλά που το ξεκίνησες. Καλό ξημέρωμα Τετάρτης.

Ανώνυμος είπε...

Kαλή σου μέρα Αρη!!
χαίρομαι που συμφωνείς και θα χαρώ να συζητηθεί γενικότερα το θέμα. Ειλικρινά πάντως δεν το θεωρώ τόσο δύσκολο αρκεί να υπάξει θέληση. Μια τέτοια προσπάθεια μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με κρατική μέριμνα (όσο και αν ειμαστε της ελευθερης οικονομίας, υπάρχουν ακόμα υπουργεία, φορείς , δημοτικές αρχες). Θα μπορούσε σκέφτομαι λχ μέσω υπουργείου υγείας και με μια εντολή στους δημους -δημοτικά νοσοκομεία - , ενα νομοθετικό πλαισιο, κάποιες προϋποθέσεις και ολα φαίνονται ιδιαιτερα απλα. Οσο για τους οικονομικους πόρους!! Ενα 2€ απο τον καθένα μας θα ήταν αρκετό φαντάζομαι... Τοση φορολογια πληρώνουμε.
Καλημέρα αισιόδοξα :)

(υ.γ Αρη δυστυχώς το ονομά σου δεν κανει λινκ στο blog σου , αν θελεις στειλε μας το url σου.)

Αρης Δαβαράκης είπε...

Αυτά τα 2 Ευρώ τη ημέρα τα θυμάμαι απο μικρό παιδί. Τότε λέγαμε "μιά δραχμή να δώσει ο κάθε Ελληνας, να 8 εκατομμύρια". Τότε με 8 εκατομμύρια έκανες οτι ήθελες. Ελα όμως που το "κράτος" εχει φροντίσει να μην μπορεί να συμβεί ποτέ αυτό χωρίς νομικές διαδικασίες που θα σου φάνε τα μισά και θα πείς και αεισυχτίρ! Τέλοσπάντων, παραμένουμε αισιόδοξοι!
Γιατί το όνομά μου να μην κάνει link στο blog μου; Δεν ξέρω. Είμαι πάντως ο www.prosopa.com!
Καλημέρα και καλό κολύμπι αν είστε κοντα σε θάλασσα!

Ανώνυμος είπε...

Σε βρήκαμε εντωμεταξύ!! Το βρήκαμε!!

Οσο για το δίευρο, εγω δεν το θυμάμαι (χαχα) απλά μια σκέψη έκανα ότι απο αυτά που μας κρατάνε κάθε χρόνο θα μπορούσαν ίσως να πάνε κάποια χρήματα γι'αυτό το σκοπο.
Ξέρεις , αν ειδες το 'οδοιπορικό' στην τυνησία (τριτοκοσμικοι!!! μεν) αλλα για να βγαλεις φωτο σε καθε αρχαιολογικό χώρο κρατάνε 1 δεινάριο, τα χρήματα αυτά τα μαζεύουν ουσιαστικά απο τους τουρίστες και τα χρησιμοποιούν για την συντήρηση και την ανάπτυξη των πολιτιστικών - αρχαιολογικών χώρων. Ενα παράδειγμα είναι αυτο. Εν πάση περιπτώση, τόσα και τόσα χρηματα κατασπαταλούνται απο τις κρατικές μηχανές , δεν νομίζω ότι τίποτε αξίζει περισσότερο απο τον ερχομό μιας νέας ζωης , αλλά και απο το σεβασμό και την αξιοπρέπεια την ώρα του τελευταίου μας ταξιδιού.

Αυτό που ουσιαστικά μας λείπει -νομίζω - δεν είναι το χρήμα, αλλά η ευαισθησία, η έννοια, η σκέψη! Δυστυχώς όλοι επικεντρωνόμαστε στο σήμερα, στην γκρίνια μας, στο προσωπικό μας αχ και βαχ και ξεχνάμε να σηκώσουμε το βλέμμα μας απο το μικρόκοσμό μας... Αυτό αφορά και τα κακά αλλα και τα καλά, ωρες ώρες εχω την αίσθηση ότι δεν κάνουμε τον κόπο να δούμε τιποτε πέρα απο τη μύτη μας...

Υ.Γ: - κούκλα ειναι και η Αθήνα αυτές τις μέρες!! βουτιές ..ισως το ΣαββατοΚύριακο :)
- Ευχαριστώ για το λινκ και τα καλά σου λόγια!)
να μαστε καλά!!

Αρης Δαβαράκης είπε...

Νάμαστε καλα! Συμφωνώ πάντως οτι έχει επικρατήσει μια γενική άποψη "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα" που δεν είναι η σωστή. Μπορούμε. Φτάνει να τόχουμε στο μυαλό μας, όπως λές κι΄εσύ. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται - φυσικό είναι να "γυρίσει ο ήλιος" κάποια στιγμή. Αντε να τελειώνουμε και μ΄αυτό το ανθρωπάριο τον Μπούς σε κάνα χρόνo να φύγει το κακό το μαύρο και η κατ΄αρχήν γρουσουζιά απ΄τον πλανήτη...

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

εμενα παλι γιατί μουρχονται στο νου κατι στιχάκια..

Η πατρίδα που έχω λέγεται Ελλάδα
κι είναι μια μεγάλη ζαλάδα
Είναι Ευρωπαία, είναι και Βαλκάνια
της Ανατολής η παράνοια..

Την πατρίδα που έχω δεν την έχουν δει άλλοι
ούτ’ Αμερικάνοι ούτε Γάλλοι
Είναι και αρχαία είναι και μοντέρνα
είναι μια ντίσκο ταβέρνα

Είναι σαν και σένα όταν μου χορεύεις...

o βασιλιάς του δάσους είπε...

poso dikeo exete oloi sas..ta lipa sxolia einai perita..apla tha afiso to paraponaki mou kai ego..

otan ekana ta parapona mou sto kanali tis ekklisias gia to oti tha prepei kai stous laikous na dosoun mia voithia se periptosi san kai tou xristodoulou...
to sxolio mou diegrafi os ..skoupidi anaferomeno..
pikra.

Ανώνυμος είπε...

να λεφτά!! εκκλησία! ωραία ιδέα waslia!!! Φαντάζομαι πως το πεταξαν, και μπορω να φανταστω και τη διαφθορά και τα συμφέροντα!! Αλλα ας τους το πλασσαρει καποιος σαν διαφήμηση. Τα πάντα ειναι μαρκετινγκ πλεον. Τι καλυτερο οι ενορίες να αναλάμβαναν ενα τόσο σημαντικό καθήκον. Θα ανεβαιναν -και δικαίως - στα μάτια όλων!!
Τι καλυτερη διαφήμιση για την εκκλησια?? -λεω τωρα ..μια ιδέα-
(τα μπουγελα...μετα...χαχα)

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Γιά όσους διάβασαν τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το "Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής" (ΕΤΑΚΣ) αλλα και την "εθνική σύνταξη" και δεν περιορίστηκαν μόνο στις εξαγγελίες ενθεν και εκειθεν, νομίζω οτι το να υπάρχει ενα τέτοιο ταμείο με στόχο την εισοδηματική ενίσχυση εκείνων που έχουν πρόβλημα, ειναι στη σωστή κατεύθυνση..
Δυστυχώς ομως όλα αυτά καταλήγουν πάντα στην ίδια χοάνη.. του διαίρει και βασίλευε..ή μοίραζε ψίχουλα και βασίλευε..

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!