17.11.07

Tο μήνυμα του Πολυτεχνείου σήμερα..είναι βελούδινο και φοράει πυζάμες!

Αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο..
(Γιάννης Ρίτσος)

Nα μη βολεβόμαστε, νάμαστε ανυπόμονοι, σκληροί, γιομάτοι ανησυχία και πίστη, να θέμε το αδύνατο..Να ξέρουμε πως ό,τι λένε σήμερα δικαιοσύνη ειναι οργανωμένη αδικία κι ο,τι λένε ηθική είναι η βολική, ταπεινή δυνανότητα των άναντρων. Και να μην το ανεχόμαστε...
(Νίκος Καζαντζάκης, 50 χρόνια φέτος από το θάνατό του)

O Ελληνας δεν τολμάει να πει την αλήθεια στον εαυτό του. Γιατί βολεύτηκε. Η γενιά του Πολυτεχνείου δεν συγχώρησε ποτέ στον εαυτό της ότι το όνειρό της ήτανε, τελικά, ένα πολύ καλό σπίτι στα βόρεια προάστια..
(Λάκης Λαζόπουλος)

Εγώ πάντως δεν κατάφερα να αγοράσω σπίτι στα βόρεια προάστεια..φοράω τις πυζάμες μου κάπου στα δυτικά!
Το βελούδο, το σατέν και η υποκρισία δεν πάνε με το ψωμί, παιδεία, ελευθερία!
Ούτε φυσικά οι βανδαλισμοί στα κατειλημμένα σχολεία.

Δυστυχώς φίλοι μου, το μήνυμα του Πολυτεχνείου ξεθώριασε πλέον και πήρε το ...χρώμα της τηλεόρασης που το εκπέμπει κάθε φορά..
Η τηλεοπτική "δημοκρατία", όπου το "μήνυμα είναι το ίδιο το μέσο" που απλά αναπαράγει τον εαυτό του (με το αζημίωτο) καλά κραττεί...

Το σημερινό μήνυμα του Πολυτεχνείου θα έπρεπε να είναι: παιδεία, περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη ή καλύτερα παιδεία, παιδεία, παιδεία...
Περιμένω τους νέους να το φωνάξουν και πάλι για να πω: ναι, ναι, ναι...
(Πέτρος Τζεφέρης)

10 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ επίλογος στο πολυ δυνατό προηγουμενο ποστ.
Γιατί ενας ευφής νους που διψαει να προχωρησει την επιστήμη και να βοηθησει τους ανθρωπους δε βολευεται στη χλιδη του βελουδου.
Και μια ελευθερη ψυχη νιωθει εγκλωβισμενα μεσα στους βανδαλισμους που υφιστανται τα εκπαιδευτικα ιδρυματα σε καθε "γιορτη του πολυτεχνειου".
Και οραματίζεται την αληθινη αποδοση φορου τιμης στην "ημέρα του πολυτεχνειου".
Αρτια και αξιόλογη παιδεια που θα οπλιζει και θα ολοκληρωνει μαθητες που θα αγωνιζονται λαβουν περισσοτερες γνωσεις και να καταρτιστουν με υψηλοτερο ηθος.
Για να ειμαστε περηφανοι για οσα πετυχαμε,για οσα πετυχαινουν τα παιδια μας,η χώρα μας,ο κόσμος όλος.
Για να ζουμε μια ζωη μεαρκετο ψωμί,επαρκή παιδεία και πραγματική
ελευθερια για όλους.

BLUEPRINTS είπε...

περιεκτικό όσο γίνεται, ελπίζω κάποτε το μήνυμα του Πολυτεχνείου να μπορέσει να απεγκλωβιστεί και να βρει την δικαίωσή του (αλλά ως γνωστόν μια ζωή ουτοπικά όνειρα έκανα)

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

παιδεία, παιδεία, παιδεία ...

τίποτα άλλο

MenieK είπε...

εγώ πάντως νομίζω ότι δεν έκανε τίποτα μη αναμενόμενο η γενιά του Πολυτεχνείου... Συνταίριαξε τις προοπτικές και τις δυνατότητές της με την πραγματικότητα, όπως και κάθε γενιά πρίν και μετά από αυτή... Το πρόβλημα είναι δικό μας που τους θέλαμε μόνιμα επαναστάτες και ασυμβίβαστους, (ένα ιδεατό και φαντασιακό είδωλο) ώστε διττά να νομιμοποιείται η δική μας αδράνεια (αν παραμέναν επαναστάτες θα αναλάμβαναν την υποχρέωση ανατροπής που πάντα ανήκει στην επόμενη γενιά, ενώ τώρα που "συμβιβάστηκαν" αναλαμβάνουν την ευθύνη για το ότι δε έδειξαν στη νωθρή και βολεμένη επόμενη γενιά το δρόμο να έρθουμε σε ρήξη με το καθεστώς...) και ταυτόχρονα να αποενοχοποιούνται οι μεγαλύτερης γενιάς που δεν αντέδρασαν στην ουσία καθόλου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (αφού και αυτοί έγιναν ίδιοι η δική τους αδράνεια χάνει τη βαρύτητά της).
Μιλάμε, αν ο Τσε δεν είχε σκοτωθεί στη Βολιβία, η ίδια η επαναστατική αριστερά έπρεπε να τον σκοτώσει, ώστε να διασφαλίσει το αιώνιο σύμβολό της)

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

meniek,θα μου επιτρέψεις,μολονοτι εχεις δικιο πως οι νεοτερες γενιες δεν εχουν την επαναστατικότητα που χαρακτηρίζει τη νεαρη ηλικια, να διαφωνήσω μαζι σου για το οτι η μεταλλαξη της ιδεολογίας της ισονομίας και της προοδου σε ιδεολογία του πλουτου και του υψηλου κοινωνικου στατους ειναι κατι το φυσιολογικο με την ωριμοτητα της ηλικιας(εστω κι αν αυτη δε συμβαδιζει με του νου)...
Αυτη η γενια δινει το πρωτυπο στις επερχομενες γενιες,οπως και στα παιδια της, για το τί πρεπει να επιδιώξουν στη ζωη τους.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

η γενια του πολυτεχνειου ,επρεπε να γραψω ,εδωσε και δινει το πρωτυπο με τον τροπο που ζει.

MenieK είπε...

Η γενιά του Πολυτεχνείου τι πρότυπο πήρε από τους γονείς της κι επαναστάτησε? Λάθος, Ευτυχία, οι γενιές επαναστατούν γιατί αποδομούν τους προηγούμενους όχι γιατί τους έχουν πρότυπο.... Αν η γενιά του Πολυτεχνείου είχε πρότυπο τους συμβιβασμένους και σε πολλές περιπτώσεις συνεργαζόμενους γονείς της, καμιά εξέγερση δε θα έκανε. Άρα ξαναγυρνάμε στο ότι τα σημερινά παιδιά μόνο ως άλλοθι χρησιμοποιούν τον (υποτιθέμενο) συμβιβασμό της γενιάς του πολυτεχνείου, καθώς είναι η γενιά που ΔΕΝ θέλει να ανατρέψει τους γονείς της, να κάψει τις δομές τους και να ξεριζώσει τις ιδέες τους, θέλει απλά να τους διαδεχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα...
Όσον αφορά το ξεπούλημα των συνειδήσεων θα μου επιτρέψετε κι εδώ να διαφωνήσω (όχι μόνο γιατί όλοι δεν μπαίνουν στο ίδιο καλάθι). Η γενιά του Πολυτεχνείου βρέθηκε στη συγκυρία της ολοκλήρωσης της αστικής δημοκρατίας στην Ελλάδα (η μεταπολίτευση είναι η πρώτη περίοδο στην ελληνική ιστορία χωρίς πολέμους, καθεστωτικές ανατροπές και παρακρατικές πολιτικές - τουλάχιστον εμφανώς οι τελευταίες) που είχε ως επακόλουθο τη γενικότερεη οικονομική άνοδο, σχεδόν για το σύνολο του λαού. Η οριστική εγκαθίδρυση των καπιταλιστικών δομών, ανάγκασε όλη την ελληνική κοινωνία (μέχρι τότε όπως λέει και ο Τσουκαλάς και ο Σβορώνος, εν τύποις αστική σύνθεση αλλά ουσιαις, προαστικής λογικής) να λειτουργήσει εντός τους. Οχι μόνο οι του Πολυτεχνείου, αλλά όλοι οι οικονομικά ενεργοί πολίτες της χώρας την εικοσαετία 75-95 επωφελήθηκαν της γενικότερης ευμάρειας (και φυσικά επλήγησαν από τα επακόλουθα, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση...). Είναι παράξενο λοιπόν που μόνο η γενιά του Πολυτεχνείου (οι πενηντάρηδες σήμερα, άρα το δημιουργικότερο και ενεργότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας) κατηγορούνται για αυτό. Μήπως (λέω τώρα εγώ) αιτία είναι ότι η γενιά πριν το Πολυτεχνείο (οι εξηντάρηδες - εξηνταπεντάρηδες σήμερα) αισθάνονται πολύ νέοι για να αποχωρήσουν (πράγμα που θα ήταν πολυ φυσικό παλαιότερα) και άρα αισθάνονται απειλημένοι από αυτούς που διεκδικούν τη θέση τους, ενώ οι γενιά μετά το Πολυτεχνείο (τριαντάπεντάρηδες - σαρανταπεντάρηδες) σε μια ασφυκτιούσα αγορά εργασίας το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να υποβλέπουν τις θέσεις που κρατούν οι πριν από αυτούς.
Για να μην παρεξηγηθώ, ΔΕΝ ανήκω στη γενιά του Πολυτεχνείου, (είμαι αυτή που υποβλέπει, χεχεχε) ωστόσο μπορώ να δω τη γενιά του Πολυτεχνείου ως μια γενιά, παγιδευμένη ανάμεσα στις συμπληγάδες των αλλαγών της οικονομίας και της κοινωνίας στην Ελλάδα, που τους φέρνουν στο στόχαστρο και της Σκύλας και της Χάρυβδης (πόσοι χρήσιμοι μύθοι!!).
Ζητώ συγγνώμη για το τέραστιο σχόλιο και την κατάχρηση του χώρου :)

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

η λογική του blogging θεωρω οτι ειναι ακριβως αυτη η αντιπαραθεση αποψεων.Τι νοημα εχει να μιλαμε για να συμφωνουμε απλως;
Εχει μια λογική η θεωρία σου.
Η δική μου αποψη είναι οτι η γενια του πολυτεχνειου επαναστασησε στη μιζερια που εβλεπε να βιωνουν σιωπηλα οι γονεις.
Τα σημερινά παιδια βλεπουν τους γονεις τους ειτε να ζουν και να παρεχουν και στα ιδια μια χλιδατη ζωη ειτε να μην εχουν λεφτα και να εντοπιζουν την πηγη της ευτυχιας στον πλουτο που προσπαθουν να αποκτησουν,σε καμμια ιδεολοιγία ή αξια.Αλλωστε η ιδεολογια της σημερινης νεας γενιας περικλειεται στο σουπερ φημοφιλες "πινω μπαθ και παιζω pro" αντι των δημιουργιων του Χατζηδακη,Θεοδωρακη,Μικρουτσικου,Ξαρχακου κ.α. που γαλουχησαν τις προηγουμενες γενιες.
Οσον αφορα τους 60ρηδες-65ρηδες αυτοι ειναι συνταξιουχοι στην πλειοψηφια τους.
Ειναι δεδομενο της ανθρωποβιολογίας και της νευρολογίας οτι καθε ανθρωπος διαμορφωνει την προσωπικοτητα του με πρωτυπο αρχικα τη συμπεριφορα και τη ζωη των γονιων του που ακολουθει αν τους βλεπει να περνανε καλα ή επαναστατει αν τους βλεπει να δυσαασχετουν σιωπηλα και να υποφεροουν οπως εκανε η γενια του πολυτεχνειου.
Το ζητουμενο δεν ειναι να σε πεισω ή να με πεισεις.Το ζητουμενο ειναι να ακουγονται ολες οι απόψεις.Καλησπέρα.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Δεν θελησα να υποκαταστησω τους οικολογουντες σε καμμια περιπτωση.Απλως παρασυρθηκα απο τον ενθουσιασμο μου γιατι ο συγγραφεας του ποστ δε σταθηκε στο παρελθον της μερας του πολυτεχνειου αλλα τίμησε την ιδεα του σημερα με παροτρυνσεις για ενα καλυτερο αυριο.
Ζηταω συγγνωμη απο τους οικοδεσποτες .

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Oι ..οικοδεσπότες, κάθε ανήμερα, τα τελευταία χρόνια απουσιάζουν..

ευχαριστούμε για τα σχόλια.
κανείς δεν καταχράται το χώρο μου και χρόνο μου και ολοι είναι ευπρόσδεκτοι..

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!