10.5.09

Τα ορυκτά μας ..πάνε, εμείς;

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας θα χρησιμοποιήσουμε έως και 400 τόνους ορυκτών!
Αν κοιτάξετε γύρω σας, ίσως και να μην τα βλέπετε με τη μία.
Αν όμως μπορούσατε να κοιτάξετε καλύτερα, θα βλέπατε πως τα ορυκτά υπάρχουν παντού γύρω σας.
Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γραφείο, στα αυτοκίνητα, στις τηλεοράσεις, στα φάρμακα, στα καλλυντικά, ακόμη και στην καρέκλα που κάθεστε αυτήν τη στιγμή και στην οδοντόκρεμα που βουρτσίσατε τα δόντια σας σήμερα το πρωί!

Τα ορυκτά αγκαλιάζουν την καθημερινότητά μας και βρίσκονται παντού και όλα κάπου γύρω μας.

Συγκατοίκηση με τα ορυκτά!

Όπως ένας άνθρωπος στηρίζεται στα οστά του, έτσι και ένα σπίτι στηρίζεται στα ορυκτά του. Αν μπορούσαμε να περάσουμε ένα σπίτι από ακτινογραφία, θα βλέπαμε πως χρειάζονται 150 τόνοι βιομηχανικών ορυκτών σε τσιμέντα, σοβάδες, τζάμια, χρώματα, κεραμίδια κ.ά.
Αντίστοιχα μεγάλος αριθμός ορυκτών είναι απόλυτα απαραίτητος και για τον εξοπλισμό κάθε νοικοκυριού. Από τις πόρτες ασφαλείας και τα κουφώματα μόνωσης, μέχρι το καλοριφέρ την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και τα μανταλάκια, τα ορυκτά ζουν ανάμεσά μας!!

Ορυκτά που μας πάνε!


Σήμερα έχει κίνηση και θα πάρετε τον ηλεκτρικό, αύριο είναι Σάββατο και θα πάτε μια οικογενειακή βόλτα με το αμάξι και μέχρι το τέλος του μήνα θα πεταχτείτε για μια δουλειά με το αεροπλάνο!
Χωρίς τα ορυκτά θα πηγαίνατε παντού, αλλά με τα πόδια!
Και αυτό γιατί για το αμάξι σας, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 150 κιλά βιομηχανικά ορυκτά για τα τζάμια, τα ελαστικά, τα πλαστικά κ.ά. και περίπου 1 τόνος σε μέταλλα όπως αλουμίνιο, σίδηρο και νικέλιο για τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Αν για το αμάξι σας χρειάστηκαν τόσα πολλά ορυκτά και μέταλλα, φανταστείτε τι αναλογίες χρειάστηκαν για όλα τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς!
Αλλά και οι δρόμοι μην νομίζεται πως πάνε πίσω. Απλά σκεφτείτε πως για κάθε ένα χιλιόμετρο της εθνικής οδού, χρειάζονται 30.000 ΤΟΝΟΙ ορυκτών!


Τα ορυκτά μας φτιάχνουν τη ζωή!

Από τη στιγμή που μπήκαν στη ζωή μας τα ορυκτά, η καθημερινότητά μας άρχισε να εκσυγχρονίζεται. Αρκεί να σκεφτούμε πως χωρίς αυτά, θα ζούσαμε στο σκοτάδι, γιατί πολύ απλά δεν θα είχαμε λάμπες, άρα ούτε και φως. Αντίστοιχα δεν θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε ούτε από τον υπολογιστή, ούτε από το κινητό, αλλά ούτε από το σταθερό τηλέφωνο γιατί επίσης δεν θα υπήρχαν! FAX, MAIL, CD, MP3, DVD, GPS και φυσικά Internet θα έπρεπε να τα ξεχάσετε μιας και θα αποτελούσαν ακόμη σενάρια επιστημονικής φαντασίας!

[από την επικοινωνιακή καμπανια του ΣΜΕ, περισσότερες πληροφορίες εδώ ]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!