1.9.09

Κάδος Κομποστοποίησης (μέρος 2): είναι τόσο εύκολο, απλά τολμήστε το!


Πέρασε αισίως ένας χρόνος από τότε που αποφασίσαμε και εγκαταστήσαμε τον κάδο κομποστοποίσης στο σπίτι μας. Είχαμε τότε γράψει γι'αυτό: Οικιακή κομποστοποίηση: δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο..

Πριν από ένα χρόνο μιλάγαμε για τον κάδο κομποστοποίησης και τη δυνατότητα του καθένα μας να φτιάξει λίπασμα (κομπόστ).
Επίσης μιλάγαμε για τις δυσκολίες και τα μικροπροβλήματα όπως μυγάκια και άλλα έντομα, λόγω αυξημένης υγρασίας από τα πολλά χλωρά που ρίχνουμε τον χειμώνα και της όχι και τόσο γρήγορης «χώνεψης» του κομπόστ (χειμώνας = κρύο).

Κι ακομη για το γεγονός ότι η δική μας επέμβαση στην λειτουργία της παραγωγής κομποστ κρίνεται απαραίτητη τις περισσότερες φορές, γιατί και χώμα πρέπει να ρίχνουμε όταν δεν υπάρχουν ξερά το χειμώνα και την ειδική σκόνη ρύθμισης του pH σε ανάλογες περιπτώσεις. Το κομπόστ είναι και λίγο χημεία, αφού είναι το τελικό προϊόν ενός διατροφικού πλέγματος ανάμεσα σε διαφορετικούς οργανισμούς (βακτήρια, σκουλήκια, έντομα και μύκητες). Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης οι οργανισμοί αυτοί αποδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα, θερμότητα και νερό.

Θεωρητικά, όλες οι οργανικές ουσίες είναι κατάλληλες για κομποστοποίηση. Τα μικρόβια χρησιμοποιούν το άζωτο για να αναπτύσσονται και τον άνθρακα για ενέργεια. Ο σωρός που θα φτιάξετε, λοιπόν, χρειάζεται την κατάλληλη αναλογία από υλικά πλούσια σε άνθρακα και άλλα πλούσια σε άζωτο. Η ιδανική αναλογία είναι δύο μέρη από τα υλικά με άνθρακα προς ένα μέρος από εκείνα με άζωτο. Ενας σωρός φτιαγμένος από πολλά είδη πλούσια σε άζωτο θα δημιουργήσει δυσάρεστες οσμές, ενώ ένας σωρός πλούσιος σε άνθρακα επιβραδύνει την αποσύνθεσή του.

Ωστόσο επειδή κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τη φύση από το έργο της και αυτό είναι το αναπόφευκτο "σάπισμα" των υλικών που υποδέχεται ο κάδος, το λίπασμα είναι σίγουρο ότι θα «γίνει».

Για να δούμε λοιπόν σήμερα, ένα χρόνο μετά, αν και τι πετύχαμε.

Καταρχάς καταφέραμε να παράγουμε λίπασμα . Λίπασμα που είχε παραχθεί ήδη εδώ και καιρό (δεν χρειαζεται πάνω από 2-3 μήνες), απλά δεν το είχαμε "βγάλει". Η μέθοδος απαγωγής του λιπάσματος είναι τελικά απλή και δε χρειάζεται να διακοπεί η λειτουργία του κομπόστ, δηλ. να σταματήσουμε να ρίχνουμε τα φυτικά μας απόβλητα στον κάδο. Βυθίζουμε τον αναδευτήρα που ανακατεύουμε το κομπόστ μέχρι τον πάτο του κάδου και τραβώντας τον προς τα πάνω, το κομπόστ συγκεντρώνεται στην σπείρα του αναδευτήρα, χωρίς να «πιάνει» και τα μη χωνεμένα σκουπίδια.
Αρα η εξαγωγή του οργανικού λιπάσματος είναι εύκολη και δεν διακόπτει την παραγωγική διαδικασία του κομποστ.

Απλά όπως είχα επισημάνει και στο πρώτο σημείωμα πριν ένα χρόνο, θέλει επιπρόσθετη φροντίδα για το λόγο ότι όλοι μας κατοικούμε μαζί με τους γείτονές μας σε μικρούς χώρους, και δεν έχουμε την πολυτέλεια όπως ένας γνωστός μας στην Σαλαμίνα με τεράστιο οικόπεδο, να φτιάχνει κομπόστ σε έναν λάκκο στη γωνία του χωραφιού του.

Και κάτι ακόμη για κάποιοι μιλούν για επικινδυνότητα των σκουλικιών. Οι γαιοσκώληκες δεν είναι παρασιτικοί οργανισμοί και δεν μεταφέρουν παθογόνα (αρρώστιες). Αντιθέτως είναι πάρα πολύ χρήσιμοι για τον εξαερισμό και την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους. Δηλαδή με άλλα λόγια είναι ακούραστοι εργάτες που η φύση τους ανέθεσε πολλούς ρόλους, και ένας από αυτούς είναι και η κομποστοποίηση.
Χρειάζονται απλα οξυγόνο για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σταθερή παροχή καθαρού αέρα στον κάδο κομποστοποίησης, ενώ το pH που μπορούν να ανεχθούν κυμαίνεται μεταξύ 4,2 έως 8,0.


Αυτά και μια συμβουλή: μη βαζετε στον κάδο περιττώματα σκύλου ή γάτας, γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, πάνες μιας χρήσης, απορρίμματα από μαγειρεμένα κρέατα και ψάρια, λιπαρές ουσίες, λάδια ή λίπη, φλούδες από εσπεριδοειδή κ.λπ. (αυτά θέλουν ειδικούς περιστρεφόμενους κάδους ή κάδους με Effective Microorganisms).

Συμπερασματικά, για όσους ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν κάδο στο σπίτι τους, να ξέρουν ότι τελικά έχει αποτέλεσμα, ότι η προσπάθειά τους και τα λεφτά τους δε θα πάνε χαμένα. Ήδη οι τριανταφυλλιές και οι άλλες γλάστρες μας απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του κομπόστ που βγάλαμε. Φυσικά δεν φτιάξαμε λίπασμα με γεωργική αξία αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος μας, αλλά να μειώσουμε δραστικά τον όγκο των σκουπιδιών μας και να εμπλουτίσουμε το έδαφος των φυτών μας με μερικές απλές κινήσεις, χωρίς καν να διαθέτουμε κήπο.

Χάρη στον κάδο κομποστοποίησης όχι μόνο φτιάξαμε τελικά λίπασμα, χωρίς να διακόψουμε τη λειτουργία του κάδου, αλλά προσφέραμε στο περιβάλλον μία ανακούφιση, μειώσαμε δραστικά τα σκουπίδια μας στο 35% τουλάχιστον, και αν συμπεριλάβουμε και την ανακύκλωση, τότε μιλάμε για μείωση τουλάχιστον 70-80%.

Επισημαίνεται για μια φορά ακόμη ότι τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.

Είναι τόσο εύκολο, απλά τολμήστε το!

2 comments:

Sophia είπε...

Πάντως, προσωπικά, λόγω του ότι εκεί που μένω δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης κάδου κομποστοποίησης, κάνω το εξής: κρατάω όλα τα οργανικά σκουπίδια, ξεχωριστά και τα θάβω, την άκρη της αυλής μου τα ΣΚ που πηγαίνω σπίτι μου. Σε συνδυασμό με φανατική ανακύκλωση, τα τελευταία 5 χρόνια, παρατηρώ ότι έχει μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων μου στο ελάχιστο, στην ουσία στον κανονικό κάδο πηγαίνουνε μόνο τα απορρίμματα από τις τουαλέτες και κάποια ελάχιστα ακόμα που δεν ανακυκλώνονται.
;-)

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

είναι φανερό οτι οταν θέλουμε βάζουμε προτεραιότητες και τα πετυχαίνουμε ΟΛΑ!

Προσωπικά ελπίζω πολύ στην νεώτερη γενιά!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!