Ευκολία, περιβάλλον και πράσινοι φόροι
[του Σάκη Γαλιγάλη][by Sakis Galigalis] [agali@tee.gr]
Διάολε, τι σχέση μπορεί να έχει να έχει η ευκολία με το περιβάλλον;
Εκατό, εκατόν πενήντα χρόνια πριν, η ζωή στα χωράφια, στα σπίτια, στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες ήταν πολύ διαφορετική απ’ ό τι είναι σήμερα. Στα χωράφια οργώναμε με ζώα, μαζεύαμε το βαμβάκι με τα χέρια, θερίζαμε τα δημητριακά με το δρεπάνι, αλωνίζαμε και μεταφέραμε τους καρπούς πάλι με ζώα, κτλ. Στα σπίτια ζεσταίναμε το χώρο, το νερό και μαγειρεύαμε με ξύλα στα τζάκια κι αργότερα, στις σόμπες. Tα βράδια, για να βλέπουμε, χρησιμοποιούσαμε καντήλια με λάδι η κεριά. Στη μεταποίηση ράβαμε ρούχα με το χέρι. Φτιάχναμε έπιπλα με χειροκίνητα εργαλεία. Κάναμε ρόδες για τα κάρα δουλεύοντας ξύλο και σίδερο με τα χέρια μας (πριόνι, ξύστρα, λίμα, σφυρί και καμίνι). Στις κατασκευές έργων κουβαλάγαμε όλα τα υλικά στις θέσεις εργασίας με το χέρι, το πηλοφόρι... Στον κόσμο των υπηρεσιών, ταχυδρομεία, τράπεζες, κτλ. τα πάντα γινόντουσαν με το χέρι. Για τις μεταφορές περπατούσαμε πολύ. Χρησιμοποιούσαμε ζώα για να τραβούν τα αμάξια.
Ήταν πράγματι δύσκολη η ζωή τότε.
Σήμερα όμως..
Δείτε το πλήρες άρθρο
Αρθρο του Γιαννη Παλαιοκρασσα: Πράσινη οικονομία χωρίς πράσινους φόρους δεν είναι εφικτή
8 comments:
Σωστά όλα αυτά, όμως οι άνθρωποι δεν είναι κουμπιά ούτε διακόπτες να τους αναβοσβήνεις κατα βούληση κι αυτοί να αλλάζουν κατάσταση από το ένα λεπτό στο άλλο!
Μέχρι τώρα, για να πουλήσουν στις αναπτυσσόμενες αγορές αμερικάνικο όνειρο κάναν τα πάντα οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες.
Και τώρα εν μία νυκτί πρέπει να αναθρέψουμε εκ νέου τις συνειδήσεις των ανθρώπων?
Απαραίτητο μεν, πολύ δύσκολο δε. Θα χρειαστεί πολλλή προπαγάνδα και πολλές ταίνίες του Χόλιγουντ για να γίνει αυτό σε βάθος δυο-τριών γεννεών κι αυτό μόνο στον πολιτισμένο κόσμο.
Όπως το κάπνισμα, που ακόμα ανθίσταται στην αντικαπνιστική προπαγάνδα και θέλει πολύ καιρό ακόμα να πεθάνει, ακόμα και μετά από δεκαετίες αρνητικής προβολής του.
Θα κλείσει η Ντίσνευλαντ και το Λας Βέγκας?
Για την περίοδο που ζούμε, δεν είναι απλώς δύσκολο, είναι απλώς ακατόρθωτο!
Αυτό που με προβληματίζει, είναι αυτό που με προβληματίζει πάντα στις χρηματικού τύπου παρακινήσεις / τιμωρίες.
Ο έχων χρήματα μπορεί να ρυπαίνει, ο μη έχων μπορεί να μπει στον ανταγωνισμό ν’ αποκτήσει για να μπορεί να ρυπαίνει – να διευκολύνει τη ζωή του.
Ο μη έχων, ή ο έχων αποτύχει στο ανταγωνιστικό παιγνίδι, κόβει ακόμα περισσότερα από την «βολή» του.
Η ψαλίδα ανοίγει, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνουν…
Όχι ευχαριστώ, προτιμώ σκέτες απαγορεύσεις…
οπότε ξέρεις στις σκέτες απογορεύσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος των επίσης σκέτων και ωμών καταστρατηγήσεων (των απαγορεύσεων) που πάλι δεν οδηγεί πουθενά.. και επιπλέον δεν μαζεύει και το κράτος το λεφτά..
Απαιτούνται καλά δομημένοι και ..αδιάφθοροι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να επιβάλλεις μια απαγόρευση, ούτως ή αλλως..κι εμεις φυσικά εκεί κυρίως χωλαίνουμε. Και κάτι που έχουμε ξεχάσει εδώ, ειναι οτι σε καθ'υποτροπή επανάληψη των παραβάσεων θα πρέπει να εφαρμοζεται η διακοπή των εργασιών, προσωρινή στην αρχή και οριστική στη συνέχεια. Αλλοιώς, ο ρυπαίνων θα πληρώνει απλώς και θα συνεχίζει τη ..δουλειά του..
Οι πράσινοι φόροι, έχουν νόημα μονο όταν ειναι απόλυτα ανταποδοτικοί και εξυπητούν το σκοπό που ετέθησαν. Αλλοιώς ..
Ναι, το ξέρω, όπως και αν το δεις, υπάρχει πάντα πρόβλημα, γιατί στην ουσία το πρόβλημα είναι η συμπεριφορά μας, η νοοτροπία μας, οι στόχοι μας οι ίδιοι και όχι η νομοθεσία χαλιναγώγησης μας. Το πρόβλημα είναι ότι δε συμπεριφερόμαστε ορθά.
Επειδή όμως θεωρώ πως το περιβάλλον αποτελεί το συνολικό οικοσύστημα που εμπεριέχει και εμάς, θεωρώ πρωτεύον το να υπερασπιστώ το περιβάλλον, παρά εμάς ως υποσύνολό του.
Τώρα, το ότι το κράτος δεν μαζεύει λεφτά, είναι αδιάφορο, μιας και σε τελευταία ανάλυση ο περιβαλλοντικός φόρος έχει ως σκοπό να μας συνετίσει, έτσι δεν είναι; Γιατί αλλιώς όντως δεν προασπίζεται το περιβάλλον. Άρα αν όντως συνετιστούμε, πάλι το κράτος δεν θα μαζέψει λεφτά! Συνεπώς το χρηματικό ζήτημα είναι άσχετο με το θέμα, :)
(Αλλιώς στρουθοκαμηλίζουμε)
Γι’ αυτό και προτιμώ την άμεση διακοπή εργασιών του ρυπαίνοντας, αντί της διακοπής του μετά από καθ’ υποτροπή επανάλληψη!
αντε ομως να το πεις αυτό σε κείνους που θα χάσουν τη δουλειά τους και θα πάνε σπίτι τους..
Δυστυχώς και αυτό το ξέρω... όλα κύκλο κάνουν...
Εξ ου και είμαι εντελώς διαφορετικής άποψης για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και της δραστηριοποίησης :)
Αλλά και έτσι όπως είμαστε...
Δυστυχώς "το συμφέρον των πολλών είναι πάνω από το συμφέρον του ενός, ή ακόμα και των λίγων"...
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!