Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]
Δεν ξέρω με σιγουριά αν οι Μεταλλειολόγοι - Μεταλλουργοί Μηχανικοί είναι μια "κάστα" μηχανικών που προέρχονται από το "μυθολογικό γένος gnome" ή αν αυτούς είχε στο νού του ο J.Cameron για τους κακούς της Πανδόρας που ήθελαν να αρπάξουν ληστρικά τα χρήσιμα ορυκτά τους από τη γη των ιθαγενών εδω
Ενα ξέρω στα σίγουρα. Οτι οι Μηχ.Mεταλλείων-Μεταλλουργοί μηχ. είναι μάλλον η πιο παλιά ειδικότητα μηχανικών με σημαντική συνεισφορά και παράδοση στην παραγωγή διαδικασία της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν αναγνωρισμένα και νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Δεν θα εστιάσω στο ιστορικό. Αλλωστε είναι γνωστό οτι το Σχέδιο του Π.Δ. για την επαγγελματική κατοχύρωση των διπλωματούχων της σχολής, εγκρίθηκε από Συγκλητο του EΜΠ (απο το καλοκαίρι του 2008 παρακαλώ),εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης(ΣΑΠΕ),ΣΑΠΕ 13/16.12.2008 και ΣΑΠΕ 14/30.3.2009 και βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό ανηρτημενο σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας εδω
Μέχρι σήμερα προφανώς δεν έχει υπογραφεί από την Υπ. Παιδείας. Αλήθεια γιατί τόση αργοπορία; Μήπως θίγονται άλλοι κλαδοι μηχανικών; Μήπως θίγονται αλλοι κλάδοι αποφοίτων ΤΕΙ; Μήπως δεν είναι κατανοητό το αυτονόητο; Oτι δηλ.μέσα στο ΠΔ (πρέπει να )περιγράφονται αυτές οι αρμοδιότητες που καλύπτονται από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών της σχολής και που ειδικά στην περίπτωση των ΜΜΜ έχουν για χρόνια δικαιωθεί στην πράξη και τον επαγγελματικό στίβο; Τι παραπάνω χρειάζονται για να πειστούν οι αρμόδιοι για την ορθότητα του περιεχομένου αλλά και την αναγκαιότητα μιας από τις βασικές ειδικότητες του ΤΕΕ εδώ και δεκαετίες, να αποκτήσει επιτέλουν νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα;
Να προσθέσω εδώ οτι άλλες συναφείς νεώτερες ειδικότητες, όπως πχ. η ειδικότητα των Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Μηχ. ΟΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα βάσει Προεδρικού Διατάγµατος (71/95, ΦΕΚ 49/7-3-95, Τεύχος Α') τα οποία καλύπτουν ήδη όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που (δεν) έχουν οι Μηχ. Μεταλλείων, ενώ δικαίως αγωνίζονται για να καλυτερεύσουν τη θέση τους διεκδικώντας επαγγελματικά δικαιώματα οπως αυτά της κατηγορίας 21(γεωτεχνικές μελέτες και κατασκευές) του ΤΕΕ καθώς και τα έργα οδοποιίας (τα οποία άλλωστε ούτε στο υπό διαβούλευση σχέδιο για τους ΜΜΜ περιλαμβάνονται).
Οι γεωτεχνικές μελέτες αποτελούν φυσικά το κατεξοχήν αντικείμενο των γεωτεχνικών, οι οποίοι έχουν κι αυτοί κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα με το Π.Δ. 344/29-12-00 (ΦΕΚ 297 Α΄) : Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού. Στις διατάξεις του ΠΔ 344 υπάγονται όλοι οι γεωτεχνικοί μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι), και ειδικά στο άρθρο 14 περιγράφονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωλόγων. Μάλιστα στο άρθρο 15 καθορίζονται ειδικοί δεσμευτικοί όροι για την απασχόληση γεωλόγων σε μεταλλευτικές, μεταλλουργικές και λατομικές επιχειρήσεις κλπ. που ασχολούνται με την έρευνα, εξόρυξη, επεξεργασία, τυποποίηση, διακίνηση και εμπορία ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, προϊόντων και υποπροϊόντων τους. Στην παρ. 4 του άρθρου αυτού οι γεωλόγοι ορίζονται ως υπεύθυνοι παραγωγής, ορθολογικής εκμετάλλευσης και προστασίας του περιβάλλοντος σε λατομικές και μεταλλευτικες επιχειρήσεις (!) αλλά και σε τσιμεντοβιομηχανίες, επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού, ύδρευσης, υγειονομικής ταφής αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων κλπ..
Επίσης η έτερη συναφής ειδικότητα του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας (ΓΕΩΠΕ, μετεξέλιξη του Τμήματος Ορυχείων) καλύπτει κι αύτή ενα ευρύ φάσμα των μεταλλευτικών, γεωτεχνικών αλλά και περιβαλλοντικών εργασιών Οδηγός Eπαγγέλματος Μηχανικών Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα βρίσκονται επίσης σε διαβούλευση εδω και που ελπίζω και αυτό να προχωρήσει μετά από τις απαραίτητες διορθώσεις. Μάλιστα εδω παρότι καλύπτονται ολες σχεδόν οι μεταλλευτικές και γεωτεχνικές εργασίες (με αποκορύφωμα το άρθρο 1 παρ. 5.8 στο υπό διαβούλευση σχέδιο που ορίζει "Μετά τη δημοσίευση του παρόντος ΠΔ, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί του παραπάνω Τμήματος εντάσσονται στον Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών") ακούγονται φωνές που ζητούν τα επ. δικαιώματα να είναι ευρύτερα των "μεταλλευτικών" και να συμπεριλαμβάνουν και περιβαλλοντικά θέματα.
Είστε εδώ κι ακούτε κε υφυπουργέ;
5 comments:
Κύριε Τζέφερη, πραγματικά εξαιρετικά επίκαιρο το άρθρο σας, αλλά υποπέσατε σε φάουλ. Ως μηχανικός ορυκτών πόρων, και άμεσα θιγόμενος από το θέμα των δικαιωμάτων πρέπει να σας επισημάνω ότι παρόλο που υπαρχει το προεδρικό διάταγμα που αναφέρετε, στην πραγματικότητα αυτό δεν καθορίζει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, με αποτέλεσμα τελικά οι Μηχ.Ο.Π να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους Μ.Μ.Μ. γεγονός το οποίο προσωπικά μου φαίνεται άδικο. Μόνο μια απορία μου αφήνετε. Ως γνώστης των καταστάσεων, γιατί δεν κατονομάζετε αυτούς που καθυστερούν επιτηδευμένα τα θέματα των υπόλοιπων μηχανικών??
καλέ μας φίλε εμείς προσπαθούμε να διαβάζουμε πολύ καλά τόσο τα προεδρικά διατάγματα (ακόμη κι όταν αφορούν αλλους) όσο και τα ονόματα εκείνων στους οποίους απευθύνουμε το λόγο!
Σεις εχετε διαβάσει το ΠΔ 71 το οποίο σας αφορά άμεσα?
Μάλλον λοιπόν ενοείτε ότι ό,τι και να λεει το ΠΔ μικρή αξία έχει γιατί δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Σωστά, εντούτοις κι εδώ τα πράγματα προχωρούν έστω και με μικρά βηματάκια. Δύο συνάδελφοί σας αποτελούσαν μέχρι πρότεινος και σήμερα ο εις εξ αυτών, το βασικότερο κορμό της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, αν σας λεει κάτι η υπηρεσία.Ας μην τα ισοπεδώνουμε ολα λοιπον.Πρόπερσι που το τμήμα σας έκλεισε τα 20 χρόνια κι έκαμε με επιτυχία ημερίδα για το θέμα, βρέθηκαν πολλοί συνάδελφοί σας που υποστήριξαν την αισιόδοξη άποψη.
Κι δεν τη στήριξαν σε κανένα αποτυχημένο ή επιτυχημένο ΠΔ αλλά στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να μας δεχτεί η "πιάτσα" των μηχανικών και της αγοράς. Αλλωστε κανένα ΠΔ δεν είχαν και δεν έχουν ακόμη για τόσα χρόνια οι μηχανικοί μεταλλείων, μεταξύ των οποίων και όλοι οι καθηγητές της σχολής ΜηχΟΠ!. Αυτοί πως νομίζετε οτι αισθάνονται; Και κάτι ακόμη. Οταν σφυράτε φαουλ να προσέχετε που το σφυράτε αγαπητέ. Οχι σε εκείνους που αγωνιούν και χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση ή δέσμευση δημοσιοποιούν τα προβλήματα συναδέλφων με σκοπό κάποτε να λυθούν. Αλλά σε κείνους που είτε γνωρίζουν και σιωπούν είτε οι ίδιοι φέρουν προσκόμματα.. για λόγους που αυτοί γνωρίζουν..
Είμαστε πάντα εδώ για ουσιαστικές παρατηρήσεις επί της ουσίας.
Τι σημαίνει αλήθεια «Μετά τη δημοσίευση του παρόντος ΠΔ, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί του παραπάνω Τμήματος εντάσσονται στον Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών»?
Το παραπάνω είναι το άρθρο 1 παρ. 5.8 στο υπό διαβούλευση σχέδιο που ορίζει τα Επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας (ΓΕΩΠΕ, μετεξέλιξη του Τμήματος Ορυχείων)
Υπενθυμίζεται οτι το ΤΕΕ καθορίζει κάθε φορά τις προϋποθέσεις ισοτιμίας αλλά και αντιστοιχίας για τις εκάστοτε ειδικότητες μηχανικών.
Οσοι λοιπόν ασχολούνται αυτή την περίοδο με την αναμόρφωση του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών εργασιών (ΚΜΛΕ), πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην διατύπωση για το ποιοι πτυχιούχοι και πως εμπλέκονται στην εφαρμογή του ΚΜΛΕ διότι η κάθε σχολή θεωρεί ότι είναι επαρκής …επί παντός του επιστητού, χωρίς να καλοεξετάζει τι γίνεται παραδίπλα.
Για παράδειγμα, τα παραπάνω ΤΕΙ σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ υπερκαλύπτουν το γνωστικό αλλά και επαγγελματικό αντικείμενο και των δύο κατηγοριών διπλωματούχων μηχανικών του χώρου… και ακόμη τα γεωτεχνικά έργα και τα έργα περιβάλλοντος!!
Δεν θέλω να μπει η συζήτηση σε ανταγωνιστικούς μεταξύ μας όρους. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα των Μ.Μ.Μ και ως εκ τούτου των περισσοτέρων καθηγητών μου, όμως παρά την σημαντικότητα του προβλήματος (και είναι κοινό το πρόβλημα), τελικά δεν είμαι σίγουρος ότι το ΠΔ που αναφέρεστε κατοχυρώνει κάτι από την στιγμή που δεν εξασφαλίζεται η "είσοδος" σε ΜΕΚ με αυτό. Όπως θα γνωρίζετε οι ΜΜΜ μπορούν να εγγραφούν σε περισσότερες κατηγορίες δικαιωμάτων από τους ΜηχΟΠ. Σε κάθε περίπτωση πάντως το συμπέρασμα είναι μια αδιανόητη έλλειψη οργάνωσης από το κράτος στα θέματα αυτά, και σίγουρα θα έπρεπε όλοι να παλέψουμε για τα δικαιώματα των συναδέλφων μηχανικών.
Aν αναφέρεσαι στα ΜΕΚ (ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ) και ΜΕΕΠ (ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΓΟΛ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ), δηλ. στα μητρώα εμπειρίας ωστε να πάρεις έργα ως εργολήπτης, κανένα ΠΔ δεν δίνει τέτοια δικαιώματα κατευθείαν σε αποφοίτους σχολών. Απαιτείται η προϋπηρεσία κλπ.
Αν εννοείς οτι υπάχουν συντεχνίες και μελανά σημεία στην εφαρμογή του συστήματος αυτού, συμφωνούμε απολύτως μαζί σου.
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!