23.3.10

Δενδροφύτευση: μετά το συμβολισμό τί;

Ημασταν κι εμείς εκεί στις νέες δενδροφυτεύσεις που έγιναν στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας, μετά από πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ αυτή τη φορά, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους, τη διεύθυνση αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής και το ΣΚΑΪ.

Πέρα από τον θετικό συμβολισμό της αναδάσωσης, οι προβληματισμοί που δημιουργούνται σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι αρκετοί και σχετίζονται με το πόσο αποσπασματικό μπορεί να είνα το μέτρο όταν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των δασικών οικοσυστημάτων. Βιωσιμότητα που συνδέεται άμεσα:
-με προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων από τις απειλές των καταπατήσεων, των πυρκαγιών, των παράνομων χωματερών και της παράνομης βόσκησης.
-με τη εφαρμοζόμενη μεδοδολογία της αναδάσωσης και το είδος των φυτεύσεων που επιλέγονται.
Πολλοί προτείνουν όχι τη φύτευση δενδρυλλίων πεύκης αλλά πλατύφυλλων σπόρων που ως τεχνική έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

1. Είναι ανέξοδη αφού απαιτείται μόνο η συλλογή και η προβλάστηση των σπόρων και η φύτευσή τους είναι τόσο εύκολη, που η Δασική Υπηρεσία μπορεί να αξιοποιήσει πολίτες, εθελοντές ακόμα και μαθητές, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσής τους.
2. Δεν απαιτεί ποτίσματα.
3. Δεν καταστρέφει τη φυσική αναγέννηση του δάσους κάτι που κάνουν τα ερπυστριοφόρα σκαπτικά μηχανήματα που αναλαμβάνουν το μαζικό άνοιγμα λάκων.

Μήπως τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν όταν μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο έχει εξαγγείλει ενα σημαντικό τετραετές πρόγραμμα αναδάσωσης 100 χιλ. στρεμμάτων στην αττική;
[πέτρος τζεφέρης][by Tzeferis Petros]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!