9.4.10

Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012 και 2013

Καθαρός αέρας, πάρκα και περιβάλλον χωρίς ρύπανση, αστική διαβίωση υψηλής ποιότητας,
βιώσιμες ιδέες για μια υγιή πόλη – ο αγώνας για την κατάκτηση της περίβλεπτης θέσης που θα αναδείξει την πιο φιλική προς το περιβάλλον πόλη (άνω των 200 χιλιάδων κατοικων) για το 2012 και το 2013.

Οι πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο της πράσινης πρωτεύουσας ειναι:
Barcelona (Ισπανία), Vitoria-Gasteiz (Ισπανία), Malmo (Σουηδία), Nantes (Γαλλία), Nuremberg (Γερμανία) και το "χρεωκοπημένο αλλά πράσινο " Reykjavik (Ισλανδία)

Κάθε χρόνο, μια ευρωπαϊκή πόλη ανακηρύσσεται Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης από ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα περιβάλλοντος και κριτική επιτροπή. Το 2010, η Στοκχόλμη ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη στην οποία απονεμήθηκε ο τίτλος, ακολουθούμενη από το Αμβούργο για το 2011.

Θα γίνει η δική σας πόλη Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012 ή το 2013;

Αν αναρωτιέστε γιατί καμία ελληνική πόλη δεν είναι υποψήφια, ρωτήστε εκείνους που πρέπει. Aν πάλι δεν πιστεύετε οτι θα γίνουμε ποτέ υποφήφιοι , ρωτήστε και τον εαυτό σας..

Εγω θα γράψω μόνο δύο λόγια για τη Στοκχόλμη. Η Στοκχόλμη είναι μια γοργά αναπτυσσόμενη πόλη 800.000 κατοίκων, με εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον αστική διαβίωση. Περίπου το 95% του πληθυσμού της πόλης ζει λιγότερο από 300 μέτρα μακριά από χώρους πρασίνου που βελτιώνουν την τοπική ποιότητα ζωής, προσφέρουν αναψυχή, καθαρισμό των υδάτων, μείωση του θορύβου και ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της οικολογίας. Ένα πρωτοποριακό σύστημα χρεώσεων κυκλοφοριακής συμφόρησης έχει μειώσει τη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων, έχει ενισχύσει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και έχει μειώσει τις εκπομπές ρύπων. Η Στοκχόλμη έχει κατορθώσει να μειώσει κατά 25% τις εκπομπές CO2 ανά κάτοικο από το 1990, φέρνοντας το ποσοστό της σε περίπου το μισό του εθνικού μέσου όρου στη Σουηδία. Επιπλέον, έχει θέσει το φιλόδοξο στόχο της κατάργησης της χρήσης ορυκτών καυσίμων έως το 2050. κλπ κλπ. Πρώτη η Στοκχόλμη...

Δεν χρειάζεται να γράψουμε περισσότερα για να καταλάβουμε γιατί εμείς δεν είμαστε υποψήφιοι.. Κάποτε (επί μελίνας), η Αθήνα είχε ανακηρυχθεί ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ομως μια τέτοια πρωτεύουσα πρέπει να είναι πρωτίστως βιώσιμη για τους πολίτες και τους επισκέπτες της.

[Πέτρος τζεφέρης][tzeferis Petros]

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ενώ για ηφαιστειακό χειμώνα θα περιμένουμε να μας ειδοποιήσει ο καπετάνιος του Τιτανικού;

Τα τοιχώματα του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου ηφαιστείου τής Ευρώπης Μαρσίλι, ύψους 3.000 μέτρων, είναι ασταθή και θα μπορούσαν να υποχωρήσουν «ανά πάσα στιγμή» προειδοποιούν οι γεωλόγοι.
«Θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και αύριο» δήλωσε στην Corriere della Serrao ο Ένζο Μπόσι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.
«Οι τελευταίες έρευνές μας δείχνουν ότι το ηφαίστειο δεν είναι δομικά σταθερό -τα τοιχώματά του είναι εύθραυστα, ο θάλαμος μάγματος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όλα αυτά μας λένε ότι το ηφαίστειο είναι ενεργό και θα μπορούσε να αρχίσει να εκρήγνυται ανά πάσα στιγμή» ανέφερε.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1121669&lngDtrID=252

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Το θέμα μας εδώ ειναι οι αξιοβίωτες πόλεις. Αλλοι τις πετύχανε χωρίς να βρίσκονται στο χείλος της χρεωκοπίας, αλλες όχι.
Δυστυχώς εμείς δεν πετύχαμε τίποτε ούτε έτσι ούτε αλλοιώς. Και ξεκινήσαμε και από θετικό έδαφος εχοντας σημαντικό αβανταζ ιστορικό, πολιτιστικό, φυσικό. Αν κοιτάξετε λίγο το real estate -στην αμερική ας πουμε για να ξεφύγουμε λίγο από την ευρώπη-θα δείτε οτι με 150 χιλ. δολάρια παίρνετε μια όχι καινούργια αλλά τεράστια μονοκατοικία στην εξοχή και μαζί μια αξιοπρεπή διαβίωση..
Εμεις εδω αγωνιζόμαστε μια ζωή και δεν έχουμε καμία ποιότητα ζωής, ενώ σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε την εργασία μ ας και το όποιο κομπόδεμά μας..
Παράλληλα εκθρέψαμε λαμόγια που σήμερα που εμεις τρέμουμε την χρεωκοπία εκείνοι έχοντας λεφτά, ακίνητα κλπ. σε offshore χαμογελάνε αυτάρεσκα και τρίβουν τα χέρια τους..
Τέλος, ευτυχώς που έχουμε και τη τζούλια για να δίνει αυτόγραφα στα παιδιά μας που περιμένουν στην ουρά..

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Reykjavik δεν έχω πάει αλλά μου έφυγε η μαγκιά από την Στοκχόλμη η οποία είναι ένα τεράστιο πάρκο. Ημουνα τυχερός γιατί είχε καλό καιρό και "έλιωσα" στο περπάτημα.

Δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα δούμε κάποια Ελληνική πόλη...

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να έχεις αδικο... αλλά δεν έχεις!

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Είναι,απλως,αμαρτία οτι μας έκλεψαν(ή αφήσαμεκαι μας έκλεψαν)συμπολίτες μας("πολίτες μαζί μας" ή εναντίον μας;;)προαιώνια δώρα της φύσης,της ιστορίας και της κουλτούρας μας, όπως εύστοχα υποσημαίνει ο συγγραφέας ,που κάποτε δόξασαν την Ελλάδα και διαπεγαγώγησαν την υφήλιο και γίναμε οι επαίτες που χλευάζουν κράτη που προσπάθησαν να αφανίσουν τον κόσμο που εμείς βοηθήσαμε, δίνοντας τις σωστές βάσεις,να μεγαλουργήσει.Δεν είναι μια παλιά ιστορία που εμείς ντρεπόμαστε να λέμε πια γιατί φαινόμαστε ανάξιοι των προγόνων μας κι οι "συνάνθρωποι" άλλων κρατών αρνούνται ν'ακούσουν γιατι δεν ξέρουν πως η ευγνωμοσύνη είναι η αρχή της ανέλιξης γι'αυτό παρά τις τόσες φοβερές ανακαλύψεις που έγιναν παγκοσμίως ο πολιτισμός κι η ποιότητα ζωής φθίνει αντί να βελτιώνεται.Εχει ο καιρός γυρίσματα ομως.Το δίκαιο θα υπερνικήσει στο τέλος.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!