29.6.10

Βουβουζέλα, η μόνη πρωταγωνίστρια στο φετινό παγκόσμιο κύπελλο



Κάτω τα χέρια από τη βουβουζέλα! Κι ας κάνει εκκωφαντικό θόρυβο. Κι ας διαμαρτύρονται διαιτητές και παίχτες, για τα 127 ντεσιμπέλ που βγάζει, ενώ η σφυρίχτρα του διαιτητή δεν (πρέπει να) ξεπερνά τα 122 ντεσιμπέλ. Κι ας έγιναν ιστοσελίδες μόνο και μόνο για να απαιτήσουν την απαγόρευσή της. Κι ας κάνουν θραύση οι ωτοασπίδες στους ευρωπαίους οπαδούς.

Οχι φυσικά επειδή ειναι ... λέξη ελληνικής προέλευσης. Και ενδεχομένως ...προέρχεται από το «γουγουτζέλες» (δηλ. την μυτιληνιά κουκουνάρα) ή την ..πράσινη βαζέλα. Αλλά επειδή αγαπητοί πολιτισμένοι ευρωπαίοι ή αμερικανοί: αυτή είναι η Αφρική. Επειδή ο συμβολισμός της βουβουζέλας είναι μεγάλος για τη διοργανώτρια «μπαφάνα-μπαφάνα» και όχι μόνο: η βουβουζέλα είναι για μας μέρος της παράδοσής μας. "Οι πρόγονοί μας τη χρησιμοποιούσαν ως μέσο επικοινωνίας. Σεβαστείτε τον πολιτισμό μας και δεχτείτε τον τρόπο που εμείς γιορτάζουμε!"

Η βουβουζέλα ειναι ότι πιο αυθεντικό υπάρχει σε τούτο το παγκόσμιο κύπελλο. Μας θυμίζει τον πραγματικό λόγο διοργάνωσης του μουντιάλ που σιγά σιγά τείνουμε να τον ξεχάσουμε μέσα από την παγκοσμιοποίηση, τους θεατρινισμoύς του μαραντόνα και τις ατομιστίες του μέσι..

Λυπάμαι που οι γάλλοι παίκτες υπέφεραν έστω κι ελάχιστα (λίγο πριν το κάζο...) από πονοκεφάλους εξαιτίας του θορύβου.

Οπως έγραψε κάποιος στο tweeter, «έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο, η Ευρώπη θέλει να απαγορεύσει τη βουβουζέλα-μακάρι να είχαν αντιδράσει το ίδιο γρήγορα και με την απαγόρευση της δουλείας!».

[bt Tzeferis Peter] [του Τζεφέρη Πέτρου]

2 comments:

Sophia είπε...

;-Ρ Χοχο, εμείς πάντως οι εκπαιδευτικοί, που είμαστε συνηθισμένοι στην βαβούρα του σχολείου, παρουσιάζουμε μεγαλύτερη αντοχή στην βουβουζελίαση!
;-)

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

χαχα θυμάμαι κατι χρονιές που έκανα κι εγω το ίδιο, αν και οι μαθητές ήταν μάλλον αρκετά μεγάλοι, αλλά η φασαρία ήταν ένα μόνιμο φόντο..

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!