30.6.10

Oικολογικές δημόσιες συμβάσεις!

Οδηγός_ΠΔΣ_el

Κάθε χρόνο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι δαπάνες του δημόσιου τομέα σε αγαθά, υπηρεσίες και έργα αποτελούν περίπου το 17% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Οι δαπάνες αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τις προμήθειες ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού υλικού, συσκευών πληροφορικής, κατασκευές, κλωστοϋφαντουργία, τρόφιμα, ενέργεια, χαρτί, έπιπλα, μεταφορές και υλικά καθαρισμού κλπ

"Πράσινες" Δημόσιες Συμβάσεις είναι οι διαδικασίες με τις οποίες ο δημόσιος τομέας προμηθεύεται προϊόντα, υπηρεσίες ή εργασίες, χρησιμοποιώντας πράσινα κριτήρια κατά την αξιολόγηση προσφορών.

 Με βάση το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο, οι δημόσιες υπηρεσίες προμηθειών μπορούν να χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά κριτήρια κατά την προκήρυξη διαγωνισμών και την αξιολόγηση των προσφορών, δεδομένου ότι ταυτόχρονα ικανοποιούνται οι βασικές αρχές της διαφάνειας, της ισότιμης μεταχείρισης και της μη διάκρισης.

Με απλά λόγια, όταν κάνουμε στο δημόσιο μια σύμβαση για τα μελάνια, για το χαρτί φωτοτυπικού και εκτύπωσης, για το γραφειακό εξοπλισμό, για την επίπλωση, για τις υπηρεσίες καθαρισμού, για τις υπηρεσίες τροφοδοσίας, ακόμη και για τις υπηρεσίες ..κηπουρικής, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε με την κατάλληλη ανάθεση και τον τρόπο εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων :
  • να μεώσουμε το ενεργειακό και οικολογικό τους αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  •  να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον
  • να συμβάλλουμε στην αεϊφορική χρήση των φυσικών πόρων
  • να προωθήσουμε την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα
  • να λειτουργήσουμε ως παράδειγμα για των ιδιωτικό τομέα
  • να εξοικονομήσουμε δημόσιους πόρους, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος κύκλου ζωής.
Μένει να το δούμε στην πράξη!



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!