5.6.10

Mουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας : Το πρώτο μουσείο περιβάλλοντος στην Ελλάδα



Το πρώτο μουσείο περιβάλλοντος στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε επισήμως σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εδράζεται εκεί ακριβώς όπου ο μύθος αναφέρει ότι τεράστια τρομακτικά πτηνά με ψηλά πόδια και σιδερένιες φτερούγες έτρωγαν ζώα και μικρά παιδιά. Οι Στυμφαλίδες Ορνιθες είχαν γίνει τόσες πολλές που όταν πετούσαν όλες μαζί έκρυβαν τον ήλιο. Αυτά τα πτηνά ήταν που αφάνισε με τα φαρμακερά βέλη του ο Ηρακλής. Σήμερα η Στυμφαλία δεν απειλείται από... όρνιθες αλλά από την ερημιά και την εγκατάλειψη.

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας αναφέρεται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη περιοχή. Το Μουσείο έχει σκοπό να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Βασικοί στόχοι του μουσειολογικού σχεδιασμού είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

 "Το σοβαρότερο έκθεμα είναι η παρουσίαση της πανίδας και της χλωρίδας της λίμνης» τονίζει η γενική διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, κυρία Ασπασία Λούβη. Στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο του αναπτύσσονται δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά το περιβάλλον της περιοχής και η δεύτερη αποτυπώνει τον τρόπο που αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. «Ο μουσειακός χώρος μάς μιλάει, μεταξύ άλλων, για τα γεωλογικά φαινόμενα που δημιούργησαν τη λίμνη, τους ανθρώπους και τους οικισμούς που συνδέθηκαν μαζί της. Μας παρουσιάζει το Αδριάνειο Υδραγωγείο, έργο του Αδριανού, το γοτθικό μνημείο των κιστερκιανών μοναχών της περιόδου της Φραγκοκρατίας αλλά και τις ήπιες δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία ή οι καλλιέργειες που αναπτύχθηκαν τριγύρω από τη λίμνη.

Επιτέλους κάτι καλό για τούτη τη μέρα.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

1 comments:

Sophia είπε...

Θλίβομαι που το λέω, αλλά ευτυχώς που δεν χρηματοδοτείται βασικά από το ΥΠΠΟ.... Γιατί όταν βλέπω πώς καταντάνε εκθέσεις, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, όσον αφορά το ανθρωπογενές και ιστορικό περιβάλλον, με πιάνει μια μεγάλη στενοχώρια... (Ζωντανό παράδειγμα εδώ, η ψηφιακή έκθεση στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Ολυμπία, η οποία έμεινε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα..)

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!