24.6.11

έρμη ελλάδα...

Αγαπημένο μου ιστολόγιο, έχω μια απορία:

ζώντας κανείς σ' αυτή τη χώρα, αισθάνεται ευλογημένος καθώς αντικρίζει τον απλόχερο ήλιο, τη λαμπερή θάλασσα και την ανείπωτη ομορφιά του εναλλασσόμενου τοπίου. 

Γιατί όμως, σ' έναν τόπο τόσο προικισμένο, οι κάτοικοί του δεν συναισθάνονται ούτε μια στάλα την γενναιοδωρία του, γιατί δεν δείχνουν ούτε μια στιγμή μεγαλόψυχοι κι αλληλέγγυοι ούτε απέναντι στους συνανθρώπους τους μα ούτε στο περιβάλλον όπου ζούν;

Γιατί πηγαίνουν καθημερινά μια στο καρφί και μια στο πέταλο, θέλοντας τα πάντα όλα για πάρτυ τους, αδιαφορώντας για τους γύρω τους;

Γιατί τώρα που θέλουμε όσο ποτέ άλλοτε την εγχώρια ανάπτυξη, οι μισοί αραγμένοι στον καναπέ μας έχουμε ξεχάσει "τι είναι" και οι άλλοι μισοί ..θυμηθήκαμε ότι η ανάπτυξη "βλάπτει σοβαρά" το περιβάλλον;

 Και βάζουμε χρώματα και εττικέτες στην ανάπτυξη.. λες και έχει χρώμα η αλήθεια, το μεροκάματο, η φτώχεια, η ανεργία, το χαμόγελο  των παιδιών μας, η ελπίδα των γονιών για ένα καλύτερο αύριο...

Γιατί , αγαπημένε μου ποιητή, ο ήλιος της δικαιoσύνης, λησμόνησε τόσο γρήγορα τούτη την ηλιόλουστη χώρα; Γιατί μας κληροδότησε λαμόγια, παράγκες, ανάξιους πολιτικούς και υποκριτές, συνένοχους πολίτες;

Tούτη είναι  άραγε, η ανάδελφη πραγματικότητα του λαού μας;

Γιατί η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, ξεφτιλίστηκε τόσο πολύ; Και γίνεται πλέον το "καναρίνι των ορυχείων", προάγγελος για κάθε παγκόσμια κατάρρευση ή διαπόμπευση; Που πήγε ο Πολιτισμός μας, η μεγαλοψυχία μας, η ανθεκτικότητά μας ως λαός, η επιμονή μας ότι μπορούμε να καταφέρουμε το "αδύνατο"; Που πήγαν το τσαγανό και το φιλότιμο;

Και που οι εποποιίες του λαού μας, τον καιρό που ενωμένοι -έστω και για λίγο-μεγαλουργήσαμε;


Και γιατί, Θεέ μου, αυτή η απορία με καταδυναστεύει χρόνια τώρα, χωρίς έλεος, κάθε μέρα και χειρότερα;

[Τζεφέρης Πέτρος]

10 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Εξακολουθούμε να την πονάμε και πολύ θλίβομαι...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

Ολοι μαζί ας ενωθούμε να απομονώσουμε τα λαμόγια που κυκλοφορουν παντού γύρω μας.
να μην υποκύψουμε στη φοροκαταιγίδα.

athinovio είπε...

Οι έλληνες περάσανε πολλά. Δεν πέρασαν παραπάνω από 50 χρόνια από την τελευταία αιματοχυσία της δικτατορίας ενώ μέχρι και εκείνη τη στιγμή οι έλληνες ήταν πάντα σε πόλεμο, για δεκαετίες: παγκόσμιους, εμφύλιους, προδοτικούς.

Ο έλληνας την ελλάδα την έχει πληρώσει πολύ ακριβά και αυτό για χατήρι των προδοτών που περνιούνται για ηγέτες.

Αφήστε τους έλληνες ήσυχους επιτέλους!

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

Ναι, αλλά για ποιούς ελληνες μιλάς ακριβώς?

Μήπως για εκείνους που κατέστησαν την ιστορική και ομορφη χώρα τους φτωχή, όντας αυτοί κατά τεκμήριο πλούσιοι; Γι΄αυτούς που το μόνο που μπορούν να κάνουν για τον τόπο τους σήμερα είναι να πάρουν τα λεφτά τους και να πάνε σε ξένη τράπεζα ώστε να μην κινδυνεύουν; Και μόνο όταν βρίσκονται σε δυσχερή θεση και δεν έχουν φράγκο να ..διασώσουν, κατεβαίνουν αγανακτισμένοι κι ανήμποροι στο δρόμο?

Για τους έλληνες που περιγράφει το γνωστό μειλ που κυκοφορεί στο διαδίκτυο; ΕΣΥ πού ΗΣΟΥΝ ;


Τελος πάντων εδώ δεν θα παίξουμε την κολοκυθιά, αν ο έλληνας πλήρωσε ακριβά την ελλάδα ή η ελλάδα τον έλληνα.

Η ουσία παραμένει ότι η ελλάδα μη έχοντας πατριώτες ηγέτες με όραμα οδηγήθηκε εδώ. Αλλα ΑΚΌΜΗ με την ανοχή, συναίνεση, κι ενίοτε συνενοχή των κοινωνικών ομάδων, όπως θέλεις το λες. Διότι, τους πολιτικούς αυτούς εμείς τους επιλέξαμε διαχρονικά, εμείς δεν τους διώξαμε επίσης διαχρονικά κι εμείς πήραμε το κοκκαλάκι της νομής της εξουσίας και του χρήματος που μας πετούσαν επίσης διαχρονικά.

Ας μην παίζουμε την κολοκυθιά λοιπόν. Ο ελληνας πέρασε πολλά και η ελλάδα περισσότερα. Γιαυτό ειναι ερμη και φτωχή σήμερα.
Στο χέρι μας ειναι να την κάνουμε ακόμη φτωχότερη!

Ανώνυμος είπε...

.. αχ Ελλάδα σ΄αγαπώ και βαθειά σ'ευχαριστώ γιατί μ'εμαθες και ξέρω,να ανασαίνω όπου βρεθώ, να πεθαίνω όπου πατώ και να ΜΗ ΣΕ ΥΠΟΦΕΡΩ.... όπως πολύ σοφά έλεγε ο ποιητής.
όλα αυτά συμβαίνουν γιατί είμαστε "ελληνάρες",δήθεν δημοκράτες,δήθεν"εναλλακτικοι", δήθεν οικολόγοι...δήθεν!!!
δεν είναι μόνο οι πολιτικοί..είμαστε όλοι.
Κανταντήσαμε ,τα τελευταία χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του νεοέλληνα να είναι να διοριστεί το παιδί του στο δημόσιο, έστω και σαν.. σκουπιδιάρης β΄. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΟΡΑΜΑ ΜΙΛΑΜΕ? δε το λέω με τη λογική της απαξίωσης των δημ. υπαλλήλων,ούτε με τη λογική της απαξίωσης του επαγγέλματος του συλλέκτη των απορρημάτων μας .

Η συνειδησιακή πανούκλα έχει διαποτίσει την ελληνική κοινωνία μέχρι τα έσχατα..
ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΟΡΑΜΑ ΜΙΛΑΜΕ? ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ? ΤΙΝΩΝ?

Unknown είπε...

Άσε τον απλόχερο ήλιο στην ησυχία του, θα τον πουλήσουμε στους γερμανούς!

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

ok εγώ να τα αφήσω όλα στην ησυχία τους, εμένα όμως γιατί δεν με αφήνει κανείς;

ο,τιδήποτε κι αν επέλεξα να κάνω σε αυτόν τον τόπο, απέβει οικτρά αρνητικό, ακριβώς επειδή επέλεξα να το κάνω εδώ!

Για παράδειγμα, περίμενα τόσα χρόνια να βγει αυτοκίνητο με τεχνολογία που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον και όταν βγήκε το αγόρασα, για να διαπιστώσω εντός ολιγου πρόσθετο φόρο πολυτελείας, πρόσθετα τέλη, πρόσθετο τεκμήριο, πρόσθετη έκτακτη εισφορά κλπ.
Φυσικά εννοείται πως ούτε να το πουλήσω μπορώ ούτε να το διατηρήσω!

Και δεν πιάνω τα ...υπόλοιπα!

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

να το πω αλλοιώς. Ξέρετε πόσους έλληνες δεν αγγίζουν τα οικονομικά μέτρα, τα μεσοπρόθεεσμα προγράμματα,η πλατεία κλπ. και παράλληλα κάνουν φορολογική δήλωση ως ανήμποροι και φτωχοί ελληνες πολίτες; Και μην μου πείτε ότι ειναι λίγοι..

Ξέρετε πόσα δισ.ελλήνων βρίσκονται σε ξένες τράπεζες; Καποιοι μιλούν και για τρισ. Και φυσικά όλα έχουν παραχθεί και εξαχθεί νόμιμα.. Μην τα πειράξει κανείς και σώσει την ...ελλάδα..

Αχ ελλάδα σ' αγαπώ...
Συγνώμη που δεν αγαπώ τους πολίτες σου..
παρά μόνο τους φτωχούς, μόνους και ανάδελφους λευτεράκηδες..
τις θλιβερές μειοψηφίες που δεν έχουν να εξαγοράσουν τη βιτρίνα τους..
τους down and out που όμως είναι οι μόνοι γνήσιοι αγανακτισμένοι σήμερα..

KitsosMitsos είπε...

Αχαριστία;

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

Nαι αχαριστία απέναντι στον τόπο μας, στους προγόνους μας, στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Και μια βαθιά υποκρισία. Σαν να έχουν περάσει αιώνες από το 1940 και την κατοχή, τον εμφύλιο, την χούντα και δεν συμμαζεύεται. Σαν να γίναμε ξαφνικά εμπριμέ κολεγιόπαιδες της πυζάμας, του καναπέ και του 3d..

Σαν να τα γράφω αυτά και μετά να την κοπανάω και να πηγαίνω να
ελέγχω στη ...θυρίδα μου τα χρυσαφικά που έχω συσσωρεύσει!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!