27.8.11

Οι ΑΠΕ ως κεντρική ενεργειακή πολιτική και το πρόγραμμα Ηλιος

Aπό το βήμα αυτό έχουμε πολλές φορές εκφραστεί θετικά για τις ΑΠΕ. Εχουμε επίσης εκφράσει τις επιφυλάξεις μας τόσο για την τυχόν επιβολή τους ως "πασπαρτού" μοντέλο μονοκαλλιέργειας ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας, όσο και ως προς τα  κατεξοχήν περιβαλλοντικά θέματα που μια μορφή ανάπτυξης, όποια κι αν είnαι αυτή, δεν τα εξασφαλίζει a priori.

Ολα αυτά πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα και αναφορικά με το νέο άνοιγμα που γίνεται προς τις ΑΠΕ με  το πρόγραμμα “Ήλιος”,  που αφορά στην εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας, μετά την κατασκευή μεγάλων εγκαταστάσεων και υποβρύχεια διασύνδεση σε συνεργασία με άλλες χώρες.
Ενα πρόγραμμα που έχει μεν όλα τα δεδομένα για να εντυπωσιάσει αλλά λόγω το μεγέθους της επένδυσης (τόσο για την εγκατάσταση των χιλιάδων μεγαβάτ Φ/Β όσο και για τα συνακόλουθα δίκτυα μεταφοράς), μάλλον εχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάρει σάρκα και οστά... Κι αυτό μας θυμίζει τα τεράστια Φ/Β που ...εξαγγέλθηκαν παλαιότερα σε Πτολεμαίδα και Μεγαλόπολη.




AΠΕ κι Ελλάδα: αισιοδοξία ή σκεπτικισμός;





Κι ακόμη τίθεται εκ νέου το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας που προσφέρουν οι αναπτυξιακές αυτές επιλογές όταν όπως ειναι γνωστό  το κοστος παραγωγης ανα KW για τις ΑΠΕ ειναι πολλαπλάσιο απο  αλλες μορφές παραγωγής ενέργειας,  ειδικά όταν δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας και μάλιστα για την εξασφάλιση της υποδομής (πχ. κατασκευή Φ/Β κλπ) και όχι απλώς τη διαχείριση των εγκαταστάσεων παραγωγής που θα έχουν εγκαταστήσει άλλοι!.
Και μάλιστα, σε μια περίοδο που οι Γερμανοί και οι όποιοι άλλοι έχοντες και κατέχοντες,  θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την αδύναμη διαπραγματευτική μας θέση και την ανάγκη μας για κεφαλαιακή ενίσχυση και να επιβάλλουν τους κάθε λογής όρους τους. Ενώ για μας, τούτη τη στιγμή, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Λατίνοι, προέχει το primum vivere!!!

Eπιτρέψτε μου μια απορία: δεν υπάρχουν αλήθεια επενδυτικά σχέδια μικρότερης εμβέλειας που είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε άμεσα και που λιθαράκι-λιθαράκι θα μας επιτρέψουν σιγά-σιγά να βοηθήσουμε τον εαυτό μας; Γιατί υπάρχουν μόνο μεγαλεπήβολα, μαξιμαλιστικά σχέδια που απλά εξαγγέλλονται και ουδέποτε εφαρμόζονται;

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

1 comments:

Unknown είπε...

Μετά θα πρέπει να μάθουμε να μην τρώμε, αλλά να μπαίνουμε στην πρίζα...

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!