26.9.11

Η ..alfa romeo του Οδυσσέα Ελύτη

Εντύπωση μου έκανε να δω το ποιηματάκι του του Ο. Ελύτη (από "τα ρω του έρωτα"), όπου εξυμνείται το κάλλος της Alfa Romeo (ναι, αυτό το ποίημα διάλεξαν !), στο βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' Γυμνασίου!

Θαύμασα τον Παρθενώνα
και στην κάθε του κολόνα
βρήκα τον χρυσό κανόνα

Όμως σήμερα το λέω
βρίσκω το καλό κι ωραίο
σε μια σπορ Alfa Romeo 



Πρόκειται για μια από τις εξαιρετικές περιπτώσεις που ο ποιητής εκφράζει την αδυναμία του σε καταναλωτικά αγαθά!

Ενδεχομένως δικαιολογείται μέσα στο γενικότερο παιχνιδιάρικο και ρυμαρόρικο ύφος που έχουν όλα τα ποιήματα στη συγκεκριμένη συλλογή.

Δεν ξέρω όμως κατά πόσο δικαιολογούνται οι επιλογές των υπευθύνων που επέλεξαν το συγκεκριμένο κομμάτι από το σύνολο του έργου του μεγάλου ποιητή, για το αναγνωστικό των μαθητών.

Πάντως είτε ο ποιητής εκφράζει το θαυμασμό του ή ενδεχομένως το σαρκασμό του για τον Παρθενώνα ο οποίος στη σημερινή εποχή μετεξελίσσεται σε ανάλογο συναίσθημα για ένα γρήγορο και φινετσάτο αυτοκίνητο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η ιδέα είναι οτι οι οι Παρθενώνες πέρασαν, σήμερα είμαστε με τους Αlfisti μια γενιά.. Ο tempora, o mores.

Την επόμενη φορά κύριοι, να επιλέξετε (πάντα από την ιδια ποιητική συλλογή): το ΕΧΕΙ ΚΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΠΟΥΛΙ. Θα έχει μεγαλύτερη πέραση..

Μάθετέ το είναι καιρός
ίδια τα 'δωκε ο Θεός

Τι λιγάκι τι πολύ
έχει κι ο φτωχός πουλί.



[Πέτρος Τζεφέρης]

3 comments:

maxcomputer είπε...

Nice Blog...maxcomputer.info

Unknown είπε...

Άαααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχα

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

αμαν βρε παιδια δεν αντεξα...
Βάλτε το στο βιογραφικό μου...

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!