4.1.12

Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την αξιολόγηση του προσωπικού του δημόσιου τομέα.

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αναζήτηση των κριτηρίων, βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, μετά τον ορισμό από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης  της Ομάδας Εργασίας που θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.


H αξιολόγηση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών τα επόμενα δύο χρόνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα «βαθμολογηθούν» αρνητικά.

Μετά την αποτυχημένη εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, η οποία υλοποιήθηκε προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αναδείξει ως κομβικό σημείο του νέου Επιτελικού Κράτους την αξιολόγηση των υπαλλήλων και των υπηρεσιών.

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το σύστημα αξιολόγησης και η πολιτική ηγεσία επεξεργάζεται αντίστοιχα προγράμματα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Δανία κ.λπ.).

Επισημαίνουν, πάντως, ότι το σύστημα αξιολόγησης που θα επιλεγεί τελικά δεν θα επικεντρώνεται μόνο στα τυπικά προσόντα που διαθέτουν οι υπάλληλοι (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.λπ.), τα οποία δεν θα υποβαθμίζει, αλλά με δίκαιο και διαφανή τρόπο (?)  θα αξιολογεί την εμπειρία και τις ικανότητες (προσαρμοστικότητα, ευελιξία, ανάληψη πρωτοβουλιών κ.λπ.) που διαθέτει ο εργαζόμενος προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των υπηρεσιών.

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από νομικούς (δύο εκπροσώπους του Συμβουλίου της Επικρατείας και έναν νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο να
 διαμορφώσει τις διατάξεις που θα ενσωματωθούν στο σχέδιο ΠΔ, βάσει του οποίου θα γίνει η τελική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από εξωτερικούς συμβούλους και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, εντός του 2012 και του 2013.

Εμείς να σχολιάσουμε ότι η όποια αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού του δημοσίου δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εκ του σύννεγυς και από ανθρώπους που γνωρίζουν τις συνθήκες και τα δεδομένα της εργασίας.

Για παράδειγμα, πώς και από πιοιούς θα αναδειχθούν τα κριτήρια που θα τεκμηριώνουν την εργασιακή εμπειρία και τις ικανότητες που (πρέπει να) διαθέτει ένας εργαζόμενος που κρίνεται ως προϊστάμενος; Θα αντιγράψουμε προγράμματα του εξωτερικού; Με τί τρόπο αυτά θα προσαρμοστούν σε μια ελληνική πραγματικότητα που αποστρέφεται και απορρίπτει a priori κάθε "ποιοτικό κριτήριο" σαν την "τρίχα" από το "προζύμι";

Γιατί μαμά;

Για παράδειγμα, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, απο την καθιέρωση των "μορίων" για να πάμε απο το ένα άκρο στο άλλο: από την απόλυτη ασυδοσία και επιλογή του όποιου γουστάρουμε για προϊστάμενο στην απόλυτη "μοριο-λαγνεία" όπου όλοι ψάχναμε τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά για να συλλέξουμε μόρια.. Και η τεκμαρτή γνώση των ξένων γλωσσών  (βλ. εγκύκλιοι του ΥΠΕΣ για την ΕΣΔΔΑ) έδινε και έπαιρνε. Και οι εύφημες  μνείες (γιατί κάποιοι συμμετείχαν σε μια εορταστική εκδήλωση και ..σκούπισαν καλά τον χώρο ή κόλλησαν πολλές φωτογραφίες στους ..τοίχους) έδιναν και έπαιρναν επίσης (μαζί με τα 80 μόρια που προσέφεραν) !

Κι όλα αυτά όταν η "μοριοδότηση" έγινε με στόχο να εξορθολογίσει το σύστημα. Κι όλα αυτά όταν στα σεμινάρια επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά των διευθυντικών στελεχών, όλοι μιλούν για "όραμα" και "στόχους", για Διοίκηση Μέσω Στόχων (MBO), για Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης, για εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού (πχ. ανάλυση SWOT), για ανθρώπινες σχέσεις και ενδο-οργανωσιακή κουλτούρα, ακόμη και για project και risk management....

Τώρα πως οι τρεις έγκριτοι δικαστικοί θα λύσουν το γόρδιο δεσμό, δικό τους θέμα. Αν πάντως με ρωτούσαν, πολλά θα είχα να τους πω....

[σχόλιο του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!