19.1.12

The Geysers: το μεγαλύτερο γεωθερμικό συγκρότημα ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο!




[του Πέτρου Τζεφέρη]

Την πρωτοκαθεδρία της  γεωθερμικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως κρατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες που  ηγούνται με  πάνω από 3 χιλ. MW εγκατεστημένης ισχύος από 77 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεγαλύτερη ομάδα των γεωθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο, βρίσκεται στην Καλιφόρνια βόρεια του San Francisco και ονομάζεται "The Geysers". Πρόκειται για ένα συγκρότημα 22 βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ενέργειας που συγκεντρώνουν γεωθερμική ενέργεια από 350 σημεία.

Η πρωτοπορία της πολιτείας της Καλιφόρνιας στη γεωθερμική ενέργεια, τόσο χρονολογικά, όσο και με βάση τον παραγόμενο ηλεκτρισμό, εξηγείται από την ύπαρξη, σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορείως του Κόλπου του Αγίου Φραγκίσκου (Bay Area), του μεγαλύτερου στον κόσμο συγκροτήματος γεωθερμίας: πρόκειται για το περίφημο “The Geysers”, που βρίσκεται πάνω στο Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και αριθμεί συνολικά 22 μονάδες παραγωγής ενέργειας (power plants) σε μια έκταση 78.000 στρεμμάτων.

Μάλιστα δεν πρόκειται μόνο για το μεγαλύτερο αλλά και το αρχαιότερο συγκρότημα γεωθερμικής ηλεκτροπαραγωγής όλου του Δυτικού Κόσμου, εφόσον το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία στην περιοχή χρονολογείται από το 1960!

Πλήρες άρθρο:
The Geysers: το μεγαλύτερο γεωθερμικό συγκρότημα ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!