15.1.12

Fetih 1453:η Πόλις εάλω...



Ενώ εμείς μείναμε στον ...παπαφλέσα η τούρκικη προπαγάνδα καλά κρατεί. Η νέα ταινία υπερπαραγωγής «Άλωση 1453» (Fetih 1453) με κόστος πάνω από 17 εκατ. δολάρια, έχει ήδη αρχίσει να προβάλλεται στην Τουρκία, ενώ θα βγει στις αίθουσες, σε ΗΠΑ και Βρετανία, εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η ταινία με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του τουρκικού σινεμά.

Παρά την προσπάθεια να κτιστεί ένα μυθικό τείχος προστασίας γύρω από το φιλμ, και παρά την χολιγουντιανή χρυσόσκονη που έχει πασπαλιστεί ένθεν και εκείθεν, δεν παύει να είναι ένα φίλμ με αμφισβητούμενη αισθητική και σίγουρα με αμφισβητούμενη ιστορική βάση... Κρίμα τα λεφτά και οι 20.000 κομπάρσοι...

Επειδή η ιστορία δεν γράφεται με αφορισμούς και αυθαιρεσίες, με φάλτσα ονόματα και εσκεμμένους αλυτρωτισμούς. Ουτε με "λαϊκούς μύθους" που τους επεξεργάζονται τα μιντια για ίδιον οφελος. Ούτε φυσικά με τις ταινίες του Φαρούκ Ακσόι.  Γράφεται με ντοκουμέντα...

Τα υπόλοιπα επί της οθόνης...

[Τζεφέρης Πέτρος]

29 Μαΐου 1453: η Πόλις εάλω

2 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Οι ήρωες του'21 πέθαναν κι εμείς τους πετάξαμε στα σκουπίδια μαζί με τα παλιά βιβλία ιστορίας.Οι αιώνιοι εχθροί μας και παντοτινοί "γείτονες-φίλοι" μας γιορτάζουν την άλωση της ψυχής μας σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας.Ίσως θα έπρεπε να σκεφτουε οτι το δικαίωμα να μας υποτιμούν παγκόσμια,με πονηρά διασκευασμένη προβολή της ιστορίας,τους το δώσαμε εμείς που αδιαφορήσαμε για το παρελθόν μας και δεν σταθήκαμε άξιοι να το υπερασπιστούμε και να το δικαιώσουμε."Μου ξανάρχονται ένα ενα χρόνια δοξασμένα..."

βιωσιμη αναπτυξη είπε...

Ετσι ακριβώς!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!