3.1.12

Homo sum: humani nihil a me alienum puto...



Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του δωδέκατου έτους της νέας χιλιετίας. Το βέβαιο είναι πως θα έχετε χορτάσει συμβατικές ευχές και υποσχέσεις που σε λιγότερο από μια βδομάδα θα έχουν ξεχαστεί.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχει φέρει τεράστια αλλαγή στο τρόπο ζωής και σε ότι ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένο. Τα ηλεκτρονικά μέσα και το διαδίκτυο διαδίδουν την πληροφορία με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και βαθεια κρυμμένες δυστυχώς. Οι ειδήσεις που δίνονται είναι ξεκομμένες και σερβιρισμένες κάτω από συγκεκριμένο πρίσμα. Το χάσμα με την εξουσία βαθαίνει και η λέξη Δημοκρατία ηχεί κατά το δοκούν και τα συμφέροντα του καθενός που τη ξεστομίζει. Το πρόβλημα είναι ότι ο πολίτης αποκλείεται τόσο από την λήψη αποφάσεων, όσο και από την διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Η ρητορική των ΜΜΕ η γραμματική και η γλώσσα που χρησιμοποιούν στις εκπομπές τους και η γενικότερη τοποθέτησή που έχουν απέναντι στην πολιτική και την κοινωνία λειτουργεί ως παραμορφωτικός καθρέφτης.

Αυτό έχει συμβεί και στο διαδίκτυο. Blogs που υπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς, μα και το χειρότερο, επηρεασμένους από όλη αυτή τη προπαγάνδα bloggers που αναπαράγουν τα ίδια και τα ίδια.

Η ερώτηση του George Moore, παραμένει διαχρονική και δυστυχώς, δίχως (ακομα?) απάντηση: Η πραγματικότητα μπορεί να καταστρέψει το όνειρο. Γιατί να μην μπορεί και το όνειρο να καταστρέψει την πραγματικότητα;

Όσοι περιμένετε να διαβάσετε κοινότυπες ευχές και ανασκοπήσεις σε αυτό το editorial, μάλλον είσαστε σε λάθος σελίδα. Τι ευχές να πεις που να μην ακουστούν ειρωνικές και κοινότυπες, όταν ζούμε σ’ ένα κόσμο που τον έχουν καταλάβει οι καλικάντζαροι?

Καλικάντζαροι παντού. Στη πολιτική, στις τράπεζες, στα media, στα κέντρα αποφάσεων. Και όλοι αυτοί τρέφονται με τον φόβο. Τον δικό μας φόβο. Τον φόβο που καλλιεργεί καθημερινά η προπαγάνδα και τα μέσα τους.

Να είσαστε καλά και διώξτε τον φόβο, το κάθε τι στη ζωή, στην ίδια την καθημερινότητα είναι ανταποδοτικό. Στο χέρι μας είναι να κυριαρχεί το καλό και αυτό που λέμε: Ανθρωπιά! Πιστέψτε το και θα γίνει!

3 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

κι αν σου'χουν πάρει και τα 'ονειρα?..

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

Οχι αυτά δεν τα ζητάνε, δεν τους ενδιαφέρουν, μόνο τα υλικά τους ενδιαφέρουν.
Αν χάσουμε τα όνειρά μας είναι γιατί εμείς τα χάσαμε, εμείς δεν καταφέραμε να τα κρατήσουμε, εμείς χάσαμε το κουράγιο μας να ονειρευόμαστε..
Βαστάτε γερά..

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

σου έχουν μείνει οι άνθρωποι που σε ζεσταίνουν με κείμενα ανθρωπιάς σαν κι αυτό ,σου θυμίζουν πόσο αγαπάς και θέλεις να ονειρευτείς πάλι.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!