24.2.12

Σιγά τη λίστα...

[του Κώστα Γιαννακίδη , protagon.gr]

Το υπουργείο Οικονομικών θα παραδώσει στη Βουλή λίστα με τα ονόματα όσων βουλευτών μετέφεραν-οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους-χρήματα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Όσοι δεν καταφέρουν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις θα δουν το όνομα τους να δημοσιοποιείται και θα βρεθούν υπόλογοι έναντι της κοινωνίας. Ακούγεται σπουδαίο, τολμηρό και δίκαιο. Αλλά μάλλον δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Διότι αν αν υπάρχει νόμιμη διακίνηση χρήματος προς το εξωτερικό, τότε αποκλείεται να έχει να κάνει με προϊόν ποινικού ή πολιτικού εγκλήματος-ενίοτε ταυτίζονται οι δύο έννοιες. Θα έχει να κάνει, υποτίθεται, με την ανήθικη φυγή χρημάτων υπό το φόβο της χρεοκοπίας. Λέτε να βρουν πολλούς ηλίθιους;

Ναι, δεν αποκλείεται να υπάρχει μία μεγάλη λίστα πολιτικών και συγγενών που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό. Είναι δε σχεδόν βέβαιο ότι όλοι τους θα έχουν μία πειστική εξήγηση να δώσουν προς τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. Και το θέμα θα τελειώσει εκεί, η τιμή του πολιτικού κόσμου θα έχει διώξει τις σκιες με το φως πάνω στα στοιχεία. Βλακείες.

Υπάρχουν τόσοι τρόποι για να βγάλεις μαύρα λεφτά στο εξωτερικό που καθιστούν τα τραπεζικά εμβάσματα μέσα για έντιμους και ηλιθίους. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, το μαύρο χρήμα δημιουργήθηκε και κατατέθηκε στο εξωτερικό, δεν ακούμπησε καν το όνομα του βουλευτή ή υπουργού. 

Εν τέλει το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον βουλευτή που έβγαλε νομίμως χρήματα στο εξωτερικό. Βρίσκεται στον πολιτικό που οχυρώνεται πίσω από υπεράκτιες εταιρίες, μετατρέπει την ταυτότητα του σε απρόσωπο κωδικό, τσεπώνει μίζες λεηλατώντας το δημόσιο χρήμα. Και από αυτούς δεν έχουμε βρει κανέναν. Άντε έναν. Το πολύ δύο.


Σήμερα στη Βουλή η λίστα με τα εμβάσματα των πολιτικών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!