6.6.12

Κύριοι γρηγορείτε, το ...γυαλί δεν οδηγεί στην ανάπτυξη!

Δύο μεγάλα θέματα που σχετίζονται με τον ορυκτό πλούτο και την ανάπτυξη της χώρας και μονοπώλησαν σήμερα τα μπλογκς και τις ιντερνετικές εφημερίδες..

Το ένα αφορούσε τη Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ και το ενδεχόμενο κλείσιμό της στο τέλος του Ιουνίου όταν δηλ. λήγει η  Απόφαση Απόρριψης των μεταλλουργικών σκωριών του εργοστασίου της Λάρυμνας και το άλλο το θέμα της εκδίκασης στο ΣτΕ των αιτήσεων φορέων και κατοίκων της Χαλκιδικής, κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ», συνεπώς αφορούσε ουσιαστικά για την ακύρωση του έργου.

Τα θέματα αυτά αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους (τόσο της ΛΑΡΚΟ όσο προφανώς και όσους εμπλέκονται ή αναμένουν να εμπλακούν εργασιακά με τις επενδύσεις χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα) και φυσικά αφορά άμεσα την πολυθρύλητη ανάπτυξη αλλά και την περιβαλλοντική της διάσταση. Διάσταση στην οποία δοκιμάζεται παραδειγματικά το κοινοτικό δίκαιο και η ελληνική νομοθεσία από την ταυτόχρονη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας αλλά και του δικαιώματος για αξιοπρεπή εργασία και ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, η τηλεόραση περιφερόταν μεταξύ των χιλιοειπωμένων απόψεν των κάθε λογής υποψηφίων πολιτικών που φαίνεται την ..καταβρίσκουν με την εξοικείωση του γιαλιού.. Και όλοι με την καραμέλα της γενικόλογης ανάπτυξης στο στόμα τους...

Ομως, κύριοι, η ανάπτυξη δεν επιτυχγάνεται από παρθενογένεση ή με τα παχιά λόγια, αλλά με την καθημερινή ορθή και στοχευμένη πρακτική. Επιτέλους, γρηγορείτε, η Ελλάδα κινδυνεύει. Η διοίκηση, την οποία διαρκώς κατηγορείτε ως ασυνεχή και ασυνεπή, είναι εκεί και σας περιμένει. Πότε, ευαρεστούμενοι, θα δείξετε με το δάκτυλο το στόχο... ελπίζω πριν είναι αργά για όλους μας.

Για τα δύο σημαντικότατα θέματα, θα επανέλθουμε.

[του Πέτρου Τζεφέρη]

8 comments:

Unknown είπε...

Περίμενε παιδί μου, προεκλογική περίοδος είναι!
Μετά δεν θα περιφέρονται ούτε στο γυαλί για το θέμα!

Ανώνυμος είπε...

εσύ δλδ πιστεύεις ότι μετά τις εκλογές θα γίνει κάτι? Εγώ γιατί δεν το πιστεύω.
Οι ίδιοι δεν ξέρουν τί και πώς το θέλουν.
Τώρα πιστευουν ότι θα καταφερουν την εκμετάλλευση μονοι τους. αλλιως δεν εξηγείτε.
Θα περιμένει ο χρυσός άλλα 30 χρόνια. Αυτο που θέλει ο ακτιβιστής και η παρέα του θα το πετύχει, τρομάρα μας.
Και εμείς καθόμαστε , κάνουμε τους ευγενείς και οι 'οικολογοι" μας ανοίγουν τον λάκο. ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝΕ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ 1 ΛΕΠΤΟ.Ευα

Ανώνυμος είπε...

χαχα σωστά.. μετά θα περιφέρονται στο προεδρικό μέγαρο!

Ανώνυμος είπε...

αφου δεν υπάρχουν πολιτικοί πατριώτες που να βάζουν ούτε μια στάλα πάνω από το προσωπικό τους όφελος την πατρίδα ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ. και δεν εννοώ ντε και καλά να στήσουν εργοστάσια χρυσού, ας στήσουν και αγροτουριστικά καταλύματα... ασ στήσουν κάτι επιτέλους, πέραν από λόγους και φτηνά φληναφήματα στο γυαλί...

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Το ελληνικό σιδηρονικέλιο είναι κάτι σαν την κότα με το χρυσό αυγό. Η ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που θα μπορούσε να παράγει ανοξείδωτα σκεύη από δικές της πρώτες ύλες δηλ. το σιδηροχρώμιο και το σιδηρονικέλιο. Ο απλός καταναλωτής μπορεί να μην ξέρει τί είναι το FeNi και το FeCr, ξέρει ομως πολύ καλά τι είναι τα ανοξείδωτα σκεύη, όπως πχ. οι νεροχύτες, οι κάδοι πλυντηρίων, τα μαχαιροπίρουνα, τα ιατρικά εργαλεία, οι μπαταρίες νικελίου-καδμίου κλπ.
Δεν λέω πως η παραγωγή στο εργοστάσιο της Λάρυμνας γίνεται χωρίς προβλήματα εδώ και 40 χρόνια, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν θέματα βιωσιμότητας και συμμόρφωσης με τις περιβαλλοντικές επιταγές. Επίσης δεν λέω ότι δεν έχουν γίνει και σκάνδαλα επί δεκαετίες τώρα με φόντο τη λάρκο.

Λέω όμως ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σε κάτι πρωτοπόρος... Θα μπορούσε.. Ομως δεν είναι... Γιατί κάποιοι σκότωσαν το όνειρο.. και για μας διπλά..γιατί ήταν το σπουδαστικό μας όνειρο...

Ένα μικρό σπουδαστικό όνειρο.. o ανοξείδωτος χάλυβας!

Ανώνυμος είπε...

την ίδια ώρα που λετε σεις αυτά καποιοι ασχολούνται με το ποιός έριξε το δυνατότερο χαστούκι στην τηλεόραση και έγινε εθνικός ήρωας.. ο άλλος που το έφαγε...
πάντως όλοι μαζί μόνο τον τόπο μας δεν υπηρετούν...υπηρετούν την τσέπη των καναλιών και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες...

Ανώνυμος είπε...

Θλίβομαι κι εγώ για τη μη αξιοποίηση του αξιοσημείωτου ορυκτού πλούτου της χώρας μας την ώρα που η χρόνια ανεργία απογειώνεται. Όντας Χημικός Μηχανικός (άνεργος-ετεροαπασχολούμενος) είναι και δικό μου όνειρο να ασχοληθώ με την εξόρυξη και συναφείς τομείς.

Η ΛΑΡΚΟ είναι κεφάλαιο για την Ελλάδα. Τα σκάνδαλα γύρω από τη ΛΑΡΚΟ πρέπει να τα δούμε νηφάλια. Η υπονόμευση μίας εταιρείας τόσο ελπιδοφόρας μπορεί να συμφέρει πολλούς... μεταξύ άλλων τους μελλοντικούς αγοραστές.
Κάποτε, ενώ οι διεθνείς τιμές FeNi είχαν αυξηθεί, η ΛΑΡΚΟ δεν αύξησε τις δικές τις τιμές. Κάποιος μπορεί να πει ότι δεν ήθελε να κερδοσκοπήσει. Όμως, ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, και ακολούθησαν χρόνια με χαμηλότερες τιμές, οπότε η εταιρεία δοκιμάστηκε. Ανεξήγητο (;).

Αναφορικά με τα χρυσωρυχεία στη Χαλκιδική, πρόκειται για εντελώς διαφορετική περίπτωση. Πρέπει να κλείσει η εταιρεία, να αποζημιωθούν οι ντόπιοι και να μπλοκαριστούν (μέχρι αναβαθμίσεως της διεθνώς διαθέσιμης τεχνολογίας) τα ανάλογα σχέδια σε Κιλκίς και Ξάνθη.

Ξέρω ότι αυτό δεν με συμφέρει, ως υποψήφιο εργαζόμενο σε μεταλλευτικές εταιρείες, αλλά ο όρκος μου δεν μου επιτρέπει να λέω ψέματα. Η ΛΑΡΚΟ, απ' όσο ξέρω, είναι καλή, η Ελληνικός Χρυσός είναι κακή, κάκιστη.

Θέλω ο πολίτης να ξέρει ότι οι μηχανικοί δεν θα αποσιωπήσουν σκάνδαλα του μεγέθους της Ελληνικός Χρυσός στο μέλλον. Είμαστε υποχρεωμένοι να συμβουλεύουμε τον πολίτη με ευθύνη.

Ανώνυμος είπε...

11.49
θελεις να μου πεις χημικε, γιατι ειναι κακιστη η Ελ. Χρυσός? Εχεις ασχοληθει αποκλειστικα με μεταλλεία χρυσου και το λες? Να αποζημιωθουμε ......?Για πιο πραγμα, δεν ξεκινησανε να κανουν κατι καινουριο. ακομα στην προετημασια ειναι.Λιτουργει το παλιο. Μηπως σου ξεφευγει οτι στην Χαλκιδικη μιλαμε για καινουρια τεχνολογια του flash smelting. θελεις να μου πεις οτι ο Ζαφειράτος ειναι ψέφτης? θελεις να μου πεις οτι ολοι στο ΥΠΕΚΑ ειναι ψέφτες? πρεπει να το αποδείξεις. Εχεις ποτε σου επισκεφτει το Στρατονι? Ζήτα άδεια και πηγαινε. αν δεν εισαι απο την περιοχή.
Δεν σε πισευω ! Τι να κανω τους εχθρούς μου αφου εχω εσένα....Ε.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!