4.6.12

Rio+20 : the future we want..


Αγαπητοί φίλοι, έλληνες πολίτες της Ευρώπης-πολίτες του κόσμου, πέραν από τις δίκαιες μαζικές διεκδικήσεις μας που αφορούν την οικονομική κρίση,  υπάρχουν και άλλες διεκδικήσεις που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας  αν όχι ευκολότερη, σίγουρα όμως ποιοτικότερη, υγιέστερη και ουσιαστικότερη. Μπορούμε να κοινωνικοποιηθούμε, να δράσουμε συλλογικά, να σκεφτούμε, να ρωτήσουμε, να κινηθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε.… να γίνουμε καλύτεροι προσφέροντας...

Τα θέματα του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης/κατανάλωσης δεν είναι χόμπυ και λαιφστάιλ, αν εξαιρέσουμε φυσικά τους ανέξοδους κομπασμούς διαφόρων με το αμετροεπές οικολογικό περιτύλιγμα...Ούτε έχουν χρώμα πράσινο ή καφέ, στα πλαίσια ενός «πράσινου κενσιανισμού» ο οποίος φαίνεται να είναι η νέα ακαταμάχητη ιδεολογική μόδα που έχει κερδίσει τους πολιτικούς και τους πολίτες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι ανάγκη, είναι κουλτούρα, είναι πολιτισμός. Ενας Πολιτισμός σε μετάβαση. Από τον υπερκαταναλωτισμό στην βιωσιμότητα..

Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι τρόπος ζωής και πρέπει να εθιστούμε σε αυτόν. Και ο τρόπος ζωής δεν είναι μόνο χρώμα, δεν είναι κάτι εξωτερικό, αλλά ουσιαστικό. Είναι κάτι που το κάνεις γιατί το νιώθεις, για εσένα, για τους δίπλα, για τους επόμενους. Κατά την άποψή μου, ο βιο-πολιτισμός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να επιβιώσει στο μέλλον. Μόνη μας ελπίδα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση που ίσως εξασφαλίσει στις επόμενες γενιές την πολυπόθητη περιβαλλοντική συνείδηση. Πριν είναι αργά!

Ας αφήσουμε τους ηγέτες του κόσμου να "δεξιωθούν" για άλλη μια φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς γιορτάζεται η 40ή επέτειος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και καθώς έχουμε το Ρίο 20+, δηλ. μια εικοσαετία μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Γης το 1992. Κι ας αναμασήσουν τα τόσα ...πολλά που έπραξαν 20 χρόνια τώρα για την προώθηση των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον),  δημιουργώντας ένα ακόμη «λεκτικό» περιβαλλοντικό ορόσημο, το Ρίο 20+. Οπως έκαναν και στο Πόζναν, στο Κανκούν και στο Μπαλί, όπως κάνουν κάθε φορά... Rio+20 : the future we want..

Και ας στείλουμε εμείς  το μήνυμα. Εμπράκτως. Με την καθημερινή ορθή πρακτική μας. Όχι δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Ούτε είμαστε υποψήφιοι σε εκλογές και θέλουμε να κρεμάσουμε τη σημαία της νίκης στο μπαλκόνι. Απλά, θέλουμε να γίνουμε λίγο, έστω ελάχιστα, καλύτεροι.

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!