2.7.12

Μεγάλο Ενδιαφέρον από Εταιρείες για Συμμετοχή στις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα

Ιδιαίτερα θετική θεωρείται η ανταπόκριση διεθνών και ελληνικών εταιρειών στην διαγωνιστική διαδικασία για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο), με καταληκτική τη σημερινή ημερομηνία. Τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο διαγωνισμό που διεξήχθη από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής) μέσω της διαδικασίας «Ανοικτής Θύρας» ( Open Door) εκδήλωσαν 12 εταιρείες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε ομάδες Joint Venture διεθνών πετρελαϊκών ομίλων μεταξύ των οποίων και γνωστές ελληνικές εταιρείες.
Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η συμμετοχή δώδεκα (12) συνολικά πετρελαϊκών εταιρειών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό θεωρείται ενθαρρυντικό σημάδι για τις μετέπειτα εξελίξεις ιδίως εάν λάβουμε υπόψη μας τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για εξαιρετικά περιορισμένα σε όγκο κοιτάσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών, στα Ιωάννινα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 εκατ. και στο Κατάκολο περίπου 3 εκατ. 

Με δεδομένα τα τεράστια ποσά που επενδύονται σε έρευνες διεθνώς, και του γεγονότος ότι η χώρα μας προσφέρει ένα σχετικά σταθερό περιβάλλον, τόσο από νομικής πλευράς όσο και από άποψη ασφάλειας, η επιτυχής διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με την διαδικασία του Open Door, όπως αυτού στη Δυτική Ελλάδα, αναμφίβολα εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση επαναφοράς της Ελλάδας στη διεθνή ερευνητική σκηνή του τομέα. Για αυτό παράγοντες του χώρου τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συνεχίσει και ολοκληρώσει τον διαγωνισμό στη Δυτική Ελλάδα και ούτε πρέπει να διανοηθεί έστω και προς στιγμή αναβολή ή τυχόν ακύρωσή του. Κάτι τέτοιο θα ήτο όχι απλώς ατυχές αλλά απόλυτα καταστροφικό για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Το ίδιο ισχύει και για το διαγωνισμό για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου Πελάγους και Νότια της Κρήτης, που ως γνωστόν ολοκληρώθηκε με την υποβολή προσφορών πριν τις εκλογές. Και εδώ σύμφωνα με τους ανωτέρω παράγοντες προέχει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού (έχει ήδη ετοιμασθεί το πόρισμα με την αξιολόγηση του διαγωνισμού από την Επιτροπή του Υπουργείου ΠΕΚΑ) και η ανάθεση των εργασιών στην επιτυχούσα εταιρεία το συντομότερο δυνατό. Έτσι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η θερμή καλοκαιρινή περίοδος και να τρέξουν πραγματικά οι σεισμικές έρευνες έτσι ώστε μέχρι τα τέλη του έτους να υπάρχουν αποτελέσματα και γνώση για τις πραγματικές δυνατότητες και μέγεθος των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. [πηγή]

2 comments:

Unknown είπε...

Πες με συντηρητικό τώρα, αλλά εγώ δε θέλω να μου πειράξουν το Ιόνιό μου και γενικότερα τις θάλασσές μας. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την "ασφάλεια" και για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. και δεδομένης της φύσης της λεκάνης της μεσογείου θεωρώ πολύ υψηλό ρίσκο την όποια γεώτρηση σε αυτή.

:/

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

http://www.oryktosploutos.net/2012/05/blog-post.html
Υποθαλάσσιο Πετρέλαιο, Περιβάλλον και Τουρισμός...

Δες κι αυτό

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!