30.9.14

Ενέργεια και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο (Ηράκλειο, 29-30 Σεμπεμβρίου 2014)

Το συνέδριο-σεμινάριο επικεντρώνεται στις μεταβαλλόμενες συνήθειες των συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ανακάλυψης των νέων οικονομικών πόρων στην περιοχή, ταυτόχρονα με το σκηνικό των πολιτικών αναταραχών της “Αραβικής Άνοιξης”.

Αυτές οι εγχώριες πολιτικές αλλαγές στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με τις τεράστιες οικονομικές προκλήσεις που θέτει η ανακάλυψη του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αφήνουν τις υπάρχουσες δομές της συμμαχίας υπό πίεση, ωθώντας περιφερειακές δυνάμεις να ισορροπήσουν ξανά και αναζητώντας νέες συμμαχίες και διεθνείς στρατηγικές.

Ο κύριος σκοπός του συνεδρίου-εργαστηρίου είναι να διερευνήσει τις επιπτώσεις των πρόσφατων υπεράκτιων ενεργειακών ανακαλύψεων στην Ανατολική Μεσόγειο – ευρήματα τα οποία αναγνωρίζονται ευρέως ως ένα είδος στοιχήματος στην παγκόσμια σκηνή της ενέργειας αλλά και στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο αυτό, το εργαστήριο επικεντρώνεται επίσης στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Τουρκία, καθώς και μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και των ξένων και εγχώριων περιορισμών που σχετίζονται με την ενέργεια και την πολιτική στη σχέση μεταξύ των αραβικών κρατών.


Η παρατιθέμενη ενδιαφέρουσα  εργασία του συναδέλφου Σ. Καμενόπουλου από το υπόψη συνέδριο με τίτλο Rare Earth Elements and Eastern Mediterranean: Geopolitical and strategic importance.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!