2.10.14

Γνεύσιος Σερίφου: μια επένδυση που δεν έγινε ποτέ!



Στην εργασία αυτή περιγράφεται η μελέτη που εκπονήθηκε (το 1988) από την τ. ΕΛΕΒΜΕ. ΑΕ (Ελληνική Εταιρεία Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Επενδύσεων), για το γνεύσιο της Σερίφου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αντιολισθηρό υλικό στους αυτοκινητόδρομους.

Πράγματι, ο γνεύσιος της περιοχής Μαλεάδικο, ευρέθη σημαντικότατος σε αποθέματα (πάνω από 15.000.000 τόνους), μακριά από κάθε οικιστική ή τουριστική περιοχή, είχε ευνοϊκότερη θέση για εκμετάλλευση και επεξεργασία και ήταν εύκολη η πρόσβαση σε πλοία για θαλάσσιες μεταφορές.

Η σκοπιμότητα του έργου ήταν σαφής. Τόσο από κοινωνική άποψη (μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων-εργασία σ’ ένα νησί με 900 κατοίκους το χειμώνα) όσο και από οικονομική άποψη το έργο ήταν επιβεβλημένο να εκτελεσθεί και να παράσχει τα οφέλη του στην Ελληνική Κοινωνία και Εθνική Οικονομία.

Δυστυχώς η επένδυση αυτή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και συνεπώς ουδέποτε εξυπηρέτησε το σκοπό της. Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία που περιγράφεται αδρά από τον καθηγητή Α. Φραγκίσκο στην παρούσα εργασία, στην οποία γράφονται πολλές αλήθειες τόσο για την συγκεκριμένη περίπτωση, όσο και γενικότερα για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι επενδυτικές προσπάθειες διαχρονικά στον τόπο μας.

Πλήρες άρθρο εδώ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!