27.5.16

To Βυζαντινό Λουτρικό Συγκρότημα της Σπάρτης είναι πλέον επισκέψιμο!

Επιτέλους! Ένα μεγάλο “μπράβο” στην 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, γιατί γίνεται (επιτέλους) επισκέψιμο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ένα αρχαιολογικό μνημείο μέσα στον ιστό της πόλης, αναμορφωμένο έτσι όπως πρέπει να αναμορφωθούν ΟΛΑ τα διατηρημένα αρχαιολογικά μνημεία της Σπάρτης, ώστε η πόλη να γίνει ένα μεγάλο, ανοιχτό Μουσείο, επιδεικνύοντας με περηφάνια τις υπαρκτές και λαμπρές μαρτυρίες της μεγάλης ιστορίας της.

«Η in situ διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί σήμερα το μεγάλο στοίχημα, γιατί φανερώνει έμπρακτα (περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση διατήρησης της ιστορικής κληρονομιάς) τις αξίες που αναγνωρίζουμε στην αρχαιολογική κληρονομιά». Βασίλης Γκανιάτσας, αρχιτέκτων, Ph.D, αναπλ. καθηγητής Ε.Μ.Π.

Πρόκειται για το σπουδαίο Βυζαντινό Λουτρικό Συγκρότημα στο οικόπεδο δίπλα στην οδό Τριακοσίων, το οποίο, πλέον, καταπλήσσει με την αποκατάσταση που του έγινε από τους Αρχαιολόγους και το προσωπικό της 5ης ΕΒΑ. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του μνημείου συντηρήθηκαν, αποκαταστάθηκαν (όσο αυτό ήταν δυνατό) και δίνουν πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός Λουτρικού Συγκροτήματος του καιρού του, με περίφραξη και κεντρική είσοδο που σε έλκει αντί να σε απωθεί, περιμετρικό όμορφο πεζοδρόμιο με πράσινο, ευρηματικό φωτισμό, ράμπες και διαδρόμους μέσα στο χώρο για περιήγηση και ξενάγηση των επισκεπτών, όμορφα καθιστικά σημεία μέσα κι έξω από το χώρο, κλπ, κλπ, δημιουργώντας έτσι έναν ξεχωριστό, ελκυστικό αρχαιολογικό χώρο μέσα στην πόλη, τον οποίο θα απολαμβάνουν οι Σπαρτιάτες και οι Λάκωνες αλλά και οι επισκέπτες της Σπάρτης και της Λακωνίας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!