5.2.10

ΑΠΕ παντού κι ο Θεός βοηθός!


Eμείς το γράψαμε, το φωνάξαμε, το δημοσιοποιήσαμε.. O πεντάλογος της πράσινης ανάπτυξης. Όμως…

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που θα καταθέσει η ΥΠΕΚΑ ας επιτραπούν κάποιες σκέψεις.

Οπως ειναι γνωστό, το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ δίνει έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και στο θέμα των αδειοδοτήσεων μονάδων ηλεκτρικής παραγωγής από τις εν λόγω πηγές.

Μάλιστα τα μικρά έργα ΑΠΕ, μέχρι 500 kW, θα εξαιρούνται από την υποχρέωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οποιασδήποτε άλλης άδειας, ενώ θα προβλέπονται AΠΕ όχι μόνο για ιδιωτικά, αλλά και για δημόσια κτίρια.
Τα φωτοβολταικά πάρκα (ανεξαρτήτως ισχύος), τα αιολικά ως 700 kW, τα μικρά υδροηλεκτρικά ως 10 MW, οι μονάδες γεωθερμίας και βιομάζας ως 5 MW και οι μονάδες συμπαραγωγής ως τα 5 MW, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής με το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Μήπως τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με το σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θα σημάνουν την σχεδόν ανεξέλεγκτη υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ;

Και μήπως η κατάργηση της εν λόγω αδειοδότησης, μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό, με τεράστια επιβάρυνση από την υλοποίηση αθρόων επενδύσεων (π.χ Φ/Β), καθώς οι παραγωγοί ενέργειας από ηλιακά συστήματα αμείβονται με υψηλότατες εγγυημένες τιμές (feed-in-tariffs) του Ν. 3734/2009;

Ειδικά τα πολύ μικρά (μέχρι 500 Kw) θα μπορούν να υλοποιούνται και να διασυνδέονται μόνο με μία απευθείας αίτηση στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει «συνωστισμό», προβλήματα στο περιβάλλον (λόγω μη ορθής χωροθέτησης) και υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του τέλους υπέρ ΑΠΕ. Και ας μην ξεχνάμε ότι, όπως αναφέρει η ΡΑΕ, οι επενδύσεις στα Φ/Β θα είναι εξαιρετικά κερδοφόρες, δεδομένης της πτώσης του κόστους εγκατάστασης Φ/Β στοιχείων.

Μήπως δεν ωφελεί να πάμε ξαφνικά από το «ΑΠΕ πουθενά» στο «ΑΠΕ παντού;»

Από το να έχουμε στα συρτάρια (από το 2007) τα δύο μεγαλύτερα αιολικά στον κόσμο παρακαλώ (υπεράκτια αιολικά πάρκα ισχύος 550 και 500 μεγαβάτ στο Θρακικό Πέλαγος και ανοιχτά της Λήμνου αντίστοιχα) αλλα και το περίφημο Φ/Β της Μεγαλόπολης που αγνοείται η τύχη του, μέχρι να γεμίσουμε κάθε ραχούλα με ΑΠΕ, επιβαρύνοντας τον πολίτη με το τέλος και αμείβοντας (όπως πάντα άλλωστε) τους παντός καιρού καλοθελητάδες;
Και κάτι ακόμη. Μιλάμε καθημερινά για την βιοποικιλότητα, για την προστασία των οικοσυστημάτων κλπ. και κατηγορούμε ευθαρσώς τις μη ΑΠΕ, ως πέτρες του σκανδάλου. Μήπως όμως και οι ΑΠΕ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αναλόγως εφόσον πρόκειται για μια καθαρή μεν δραστηριότητα ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, βιομηχανική δε ως προς τις σημαντικές επιπτώσεις της στη φύση, ειδικά όταν στοχεύουμε να αναπτύξουμε σημαντικά, σε έκταση κι αριθμό, δίκτυα παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας;

Στα πλαίσια αυτά, ορισμένοι προτείνουν ένα σύστημα μοριοδότησης με το οποίο θα δημιουργείται μια λίστα προτεραιότητας στην υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των προτεινόμενων επενδύσεων και την επίδραση που έχουν σε άλλους ευαίσθητους πόρους.

Νομίζω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, τόσο αυτό όσο και κάθε βελτιωμένη εκδοχή του, εφόσον στοχεύει στην αποθάρρυνση επενδύσεων αξιοποίησης ΑΠΕ που προτείνονται και είναι:

- εντός προστατευόμενων ή δασικών περιοχών ή Τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή σε οπτική επαφή με μνημεία και παραδοσιακούς οικισμούς
-σε περιοχές χωρίς διαθέσιμο οδικό δίκτυο και δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
-μακριά από περιοχές υψηλής κατανάλωσης ενέργειας (μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές οπότε απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα)
-σε περιοχές με αρνητική γνωμοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας

Τι ειχες γιάννη, τι είχα πάντα. Το ίδιο δίλημμα, τα ίδια κριτήρια, με τα οποία (προσπαθούμε) να χωροθετήσουμε τα λατομεία, τα εργοστάσια, την ανάπτυξη…

Απλά η βασίλισσα της ανάπτυξης φόρεσε την περιβαλλοντική της τουαλέτα.. μιας και οι καιροί το απαιτούν.. Και η βιωσιμότητα (sustainability) , μια πριγκίπισσα πάντα στην αναμονή…
Our beautiful grey world. Welcome my friend…
μήπως κάποιοι πρέπει να διαβάσουν πολύ προσεκτικά άρθρα σαν το παρακάτω, για να διαβάσουν τις εξελίξεις πριν έρθουν και σε μας;
With Wind Energy, Opportunity for Corruption

[tzeferis petros] [τζεφέρης πέτρος]

Σχέδιο Νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

«σχέδιο για την τιμολόγηση της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα» ή "ταφόπλακα για τα φωτοβολταϊκά;"

3 comments:

Unknown είπε...

Όταν η πολιτεία καταλήγει να θεσμοθετεί τον μη-έλεγχο, τί άλλο μπορεί κανείς να πει;

KitsosMitsos είπε...

Ακόμη δεν τα είδαμε, όμως, Γιάννη τα βαφτίσαμε. Ας έρθουν αρχικά...

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

εχεις δίκιο αγαπητέ.
Η μεριά του απλού πολίτη αυτή ειναι. Περιμένει να ιδεί και μετά να κρίνει.
Ομως η δική μας η μεριά δεν ειναι αυτή.Τουλάχιστον για τα θέματα αυτά. Είναι αυτή της πρόληψης, της διαβούλευσης, της ορθής ενσωμάτωσης. Και της ενεργού συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων. Οχι της εκ των υστέρων κρίσης.
Δεν μας το επιτρέπει η διαχρονική ενασχόλισή μας με το αντικείμενο.
Θεωρητικά έχεις απόλυτο δίκιο. Πρακτικά ομως, δεν εχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε απαθείς και μετά να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Αρκετά χρόνια χάθηκαν..

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!