27.8.10

Φωτοβολταϊκά παντού. Το μεγαλύτερο Φ/Β του κόσμου αλλάζει θέση!

[του Τζεφέρη  Πέτρου} [by tzeferis Peter]

Δύο νέες αποφάσεις υπέγραψε η ΥΠΕΚΑ, για τη διευκόλυνση των μικροεπενδυτών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, σχετικά με την υλοποίηση μικρών εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων.


Κτίρια: Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών σε δώματα, στέγες, σκίαστρα, προσόψεις, αλλά και σε ακάλυπτους χώρους εντός σχεδίου. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, στο εξής δεν θα απαιτείται η έκδοση «Εγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας», που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά μόνο η κατάθεση εγγράφου γνωστοποίησης των εργασιών με την υπογραφή του ενδιαφερομένου. Την ευθύνη της εγκατάστασης και της συμμόρφωσης ως προς τους στοιχειώδεις κανόνες ενσωμάτωσης που αναφέρονται, έχει ο επιβλέπων μηχανικός.

Φωτοβολταϊκά εκτός σχεδίου: Επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε εκτός σχεδίου περιοχές, με κάλυψη του γηπέδου μέχρι 60% και χωρίς να απαιτείται η αρτιότητα ή η οικοδομησιμότητα. Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση της αρμόδιας επιτροπής Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ). Το μόνο που χρειάζεται είναι η έκδοση μιας «Εγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας», που εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας, με μόνα δικαιολογητικά μια σύντομη περιγραφή των εργασιών, καθώς και ένα τοπογραφικό σχέδιο με τη θέση εγκατάστασης του εξοπλισμού.

Ερωτήματα: τα παραπάνω ισχύουν για αγρότες ή για όλον τον κόσμο; υπάρχουν δηλ. αιτήματα που εξετάζονται κατά προτεραιότητα ή όχι; και κάτι ακόμη: τα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ έχουν ενημερωθεί και στελεχωθεί ώστε να ανταπεξέλθουν;
Θα είναι αληθεια τα οφέλη για την οικονομία αντίστοιχα με τη γενναιόδωρη επιχορήγηση των φωτοβολταϊκών; Είναι προτιμητέα τα φωτοβολταϊκά έναντι άλλων μορφών ΑΠΕ που έχουν μικρότερο κόστος; Γιατί η επένδυση των αγροτών σε ΑΠΕ δεν προσανατολίζεται προς τη βιομάζα  που έχει μικρότερο κόστος για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον γεωργικό τομέα; Η μέθοδος επιδότησης μέσω του τέλους ΑΠΕ είναι κοινωνικά δίκαιη; Μήπως θα είναι κοινωνικά πιο δίκαιος ένας ειδικός φόρος στην ηλεκτρική ενέργεια που να είναι κλιμακωτός ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης και ο οποίος να χρηματοδοτεί την επιδότηση των ΑΠΕ;

Πολλά εύλογα ερωτήματα


Εν τω μεταξύ το μεγαλύτερο Φ/Β του κόσμου άλλαξε θέση. Από την ...Μεγαλόπολη πήγε στην ...Κοζάνη. Η είδηση είναι ότι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Κοζάνη και γι΄ αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στο αντικείμενο.
Το μέγα project επιχειρείται να φιλοξενηθεί σε έκταση που μπορεί να ξεκινάει από τα 5.000 αλλά να φτάσει μέχρι και τα 8.000 στρέμματα, αναλόγως του πόσα από τα πολλές χιλιάδες ανεκμετάλλευτα στρέμματα των πρώην λιγνιτωρυχείων της Κοζάνης θα διαθέσει η ΔΕΗ.

Αναλόγως της έκτασης στην οποία θα κατασκευαστεί, η ισχύς του πάρκου μπορεί να ξεκινήσει από τα 200 αλλά να φτάσει και τα 300 ΜW, ενώ για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό σε τάξη μεγέθους, το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό στον κόσμο έχει ισχύ 60 ΜW και βρίσκεται στην περιοχή La Μancha της Καστίλλης στην Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επένδυση, ο προϋπολογισμός της οποίας, αναλόγως της διαθέσιμης έκτασης θα ξεκινάει από τα 600 αλλά μπορεί να φτάσει και τα 800 εκατ. ευρώ ή και ακόμη υψηλότερα.

Οταν θα το δούμε, θα το πιστέψουμε.. Δεν θα σας θυμίσω τί έγινε με το προηγούμενο μέγα project δηλ. εκείνο της Μεγαλόπολης, παρά μόνο ότι η μελέτη ήταν για μονάδα ισχύος 50 ΜW, και ότι αν θα ολοκληρωνόταν σήμερα θα ήταν το 5ο σε μέγεθος παγκοσμίως. Για την ώρα η μονη σταθερή αξία είναι ότι τα χιλιάδες ανεκμετάλλευτα στρέμματα των πρώην λιγνιτωρυχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν επ'ωφελεία των πολιτών και παράλληλα να σηματοδοτήσουν τη σταδιακή μετάβαση  στη μεταλιγνιτική περιοχή με έργα μηδενικών εκπομπών ρύπων, αλλά και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω αναπτυξιακών έργων στις πληγείσες περιοχές.
Και μάλιστα αν το δούμε γενικότερα, όλα τα ανενεργά (λόγω παύσης εργασιών) ορυχεία ή λατομεία της χώρας μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή..
Ακούει κανείς;
 

4 comments:

Unknown είπε...

Καλά που επανατοποθετήθηκε πριν κατασκευαστεί, δε λες; Άμα το είχαν φτιάξει, να δω πως θα το μετέφεραν!
Ενώ τώρα η μεταφορά έγινε ταχύτατα!!!

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

Το σωστό να λέγεται!

KitsosMitsos είπε...

Άντε να δούμε μπας και...

Ανώνυμος είπε...

Με 3 ευρώ το λίτρο η βενζίνη, δε μας εξηγείτε ΠΩΣ ακριβώς θα φτιάχνονται τα υπερτοξικά πάνελ 'μηδενικών ρύπων', ΑΣΥΜΦΟΡΑ νύχτες-συννεφιασμένες μέρες και σε ηφαιστειακό χειμώνα, που είναι αμφίβολο αν σας συνεφέρει ;;;

Ακόμα και ακαδημαϊκοί τού κατεστημένου ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ την IPCC: InterAcademyCouncil slams IPCC process, suggests removal of top officials!... http://wattsupwiththat.com/2010/08/30/iac-slams-ipcc-process-suggests-removal-of-top-officials - IPCC told to stop lobbying and restrict role to explaining climate science... http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/7972034/IPCC-told-to-stop-lobbying-and-restrict-role-to-explaining-climate-science.html

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!