12.1.12

«Πανελλαδικές» και για τους διευθυντές, τμηματάρχες κλπ. του δημοσίου..

«Πανελλαδικές» γραπτές εξετάσεις στο Δημόσιο για τους Γεν. διευθυντές, διευθυντές, τμηματάρχες κλπ. κάθε τρία χρόνια, είναι το «μοντέλο» του ΑΣΕΠ για την προώθηση των αρίστων στην πυραμίδα των δημόσιων υπηρεσιών, που θα (πρέπει να) αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, δηλαδή από τις αρχές του 2012.

Στη διαδικασία των εξετάσεων, που θα είναι ενιαίες για κάθε κατηγορία θέσης ευθύνης και θα περιλαμβάνουν σειρά ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, αναμένεται να συμμετάσχουν 100.000 υπάλληλοι για να καταλάβουν περί τις 20.000 θέσεις. Φανταστείτε λοιπόν υπαλλήλους με περισσότερα από 20-25 χρόνια, μηχανικούς για παράδειγμα, να αφήσουν τα τεχνικά θέματα και να αρχίσουν την μελέτη για το σύνταγμα, την οργάνωση του κράτους, την ...οργανωσιακή κουλτούρα, το MbO και τους τρόπους υποκίνησης... 

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή προϊσταμένων με τις μεταβατικές διατάξεις του Ν. 3839/2010 προέβλεπε θητεία ενός έτους (το οποίο έχει ήδη περάσει). Με την παρέλευση του έτους οι επιλογές προϊσταμένων θα έπρεπε να γίνουν πλέον βάσει των παγίων διατάξεων του Ν. 3839/2010, δηλαδή από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕιΣΕΠ), με συνδυασμό γραπτής εξέτασης, συνέντευξης και μοριοδότησης των προσόντων των υποψήφιων δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον, το προεδρικό διάταγμα, που προβλέπει ο Ν. 4024/2011 για το νέο σύστημα αξιολόγησης των στελεχών του Δημοσίου θα πρέπει να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει να καθοριστούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται αξιολόγηση, ο χρόνος έναρξης και λήξης της αξιολόγησης, τα όργανα, η διαδικασία και ο τύπος αξιολόγησης, καθώς και η βαρύτητα των επί μέρους κριτηρίων για την προαγωγική εξέλιξη, καθώς και η συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης στη σχετική διαδικασία. Θα προβλέπει, ταυτόχρονα, τη συγκρότηση των Συμβουλίων Αξιολόγησης κατά φορέα.

Αν στεφτεί κανείς ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με το ..φόντο των εκλογών αλλά και των νέων οργανογραμμάτων με καταργήσεις/συγχωνεύσεις κλπ στο δημόσιο και φυσικά ότι οι πανελλαδικοί διαγωνισμοί έχουν σημαντικό κόστος, καταλαβαίνει κανείς γιατί πολλές υπηρεσίες του δημοσίου ειναι ακόμη ακέφαλες...


[σχόλιο του Πέτρου Τζεφέρη]


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!