4.3.12

Η εθνική κουλτούρα του ...lifestyle ανατρέπεται. Επιστροφή στη λιγότερη κατανάλωση...

[του Τζεφέρη Πέρου] [by Tzeferis Peter]

Δεν ξέρω αν και  πόσο φταίει ο Κωστόπουλος ή γενικότερα το "επάρατο" λάϊφστάιλ για την  σημερινή καταστροφή του τόπου μας, αναγορεύοντας την κουλτούρα του "ομορφάντρα" και της ήσσονος προσπάθειας σε εθνική κουλτούρα και υπέρτατο ζητούμενο των νέων...

Ούτε ακριβώς αν "η ζωή ειναι μικρή για να είναι θλιβερή" οπότε "δεν θέλουμε, παιδί μου,  να κουραστείς όπως εμείς" ή ακόμη πιό ακραία "δεν μπορούν αλήθεια δέκα εκατ. έλληνες να ζήσουν έναν ομορφάντρα, εμένα;".

Ούτε για να θυμηθούμε το αντίβαρο του παραπάνω μοτο, γνωρίζω, αν "η ζωή ειναι μεγάλη, κι αν την κάνεις καρναβάλι, θά 'ρθει η ώρα να χτυπήσεις,το ξερό σου το κεφάλι.."

Εδώ όμως καταφέραμε και κάναμε τον τόπο μας και την ιστορία μας σούργελο και καρναβάλι, αυτό μας μάρανε; 

Σίγουρα, ομως την ελλάδα δεν την κατέστρεψε, από μόνο του, κανένα  λάϊφστάιλ.  Αλλά η έλλειψη Παιδείας.  Η έλλειψη δημοκρατικής παιδείας και η συνακόλουθη επί δεκαετίες υποκρισία όλης της άρχουσας τάξης. Ναι όλων αυτών που το παίζουν επαναστάτες (πάλι προβεβλημένοι από τα μιντια) σήμερα, αλλά που τότε σφύριζαν δήθεν αμέριμνοι κλείνοντας το μάτι στην ευτέλεια, στην χαμηλή αισθητική και στην περιττή και ανούσια πολυτέλεια, στην κατάχρηση αγαθών  που ποτέ δεν είχαν δουλέψει. Και φυσικά γι'αυτό δεν έφταιγαν (μόνο) τα περιοδικά του κωστόπουλου στα μανταλάκια....

Τι να πούμε τώρα;  Οτι εμείς τα γράφαμε από τούτο δω το ανύπαρκτο (αν κρίνει κανείς από το βαθμό προβολής του) βήμα;  Mήπως να θυμήσω πόσες αναρτήσεις φώναζαν για την βιωσιμότητα και τον άκρατο καταναλωτισμό του έλληνα;   Για την ανάγκη για επιστροφή στην πραγματική οικονομία και την πραγματική ζωή; Για την ανάγκη μεγαλύτερου εθλοντισμού, εναλλακτικών διεξόδων και συμμετοχικότητας; Για λιγότερη υπερβολή και περισσότερη φύση, για λιγότερο εγώ και περισσότερο εμείς;


Ορίστε ορισμένες:

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μας τα λες κι εμείς απλώς δεν τα κάνουμε.
Δεν είναι πως δε μας νοιάζει ο πλανήτης,οι συνάνθρωποί μας,το αυριο.
Είναι που είμαστε άδειοι και προπαθούμε να αναπληρώσουμε το καινό μας με την υπερκατάλωση αγαθών και πρακτικών που πολλές φορές είναι ανευ αληθινής σημασίαςγια την ευτυχία μας,άλλες ακόμα και επιζήμιες.
Μας λείπει φαίνεται το υπέρτατο αγαθό.
Η αγάπη για τον εαυτό μας,η αγάπη για τους άλλους,η αγάπη για τη ζωή.Κι ας νομίζουμε οτι τη νιώθουμε,όταν απλώς θέλουμε να ικανοποιούμε το εγω μας τσαλαπατώντας την καρδιά μας και την ψυχή μας και αγνοώντας το μυαλό μας.
Κάποιοι βρήκαν τον ορισμό και το νόημα της αγάπης στη λατρεία τους για τον Θεό.Άλλοι σε έναν αληθινό σύντροφο και στα παιδιάτους.
Πόσα εκατομμύρια έλληνες είμαστε άδειοι από αγάπη τελικά και δεν μπορούμε θυσιάσουμε την πλαστή ικανοποίηση σήμερα για ένα ευλογημένο αύριο;..
Ευτυχία Μεντζελοπούλου

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

Πόσο σωστά ειναι ολα αυτά!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!