31.7.18

ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ Πετρ. ΤΖΕΦΕΡΑΚΟ

26.7.18

Λεωνίδας Τζεφεράκος του Πετροπούλου: ένας ευπατρίδης Μανιάτης στην γειτονιά των αγγέλλων.


Λεωνίδας Τζεφεράκος του Πετροπούλου, νομικός και στρατιωτικός
αλλά κυρίως ένας ευπατρίδης Μανιάτης με μεγάλη προσφορά στην κοινωνία.
Γεννήθηκε στο Δρυαλί της Ανατ. Μάνης. 

Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρεοπόλεως και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Υπηρέτησε την πατρίδα φτάνοντας μέχρι τον ανώτατο βαθμό του υποστρατήγου ενώ τα τελευταία χρόνια  υλοποίησε το όνειρό του και άσκησε μάχιμη δικηγορία ως Δικηγόρος Πειραιά. 

Μια αγωνιστική βιοπορία 50 ετών με σκοπό την επίτευξη διανοητικής και ηθικής αρετής και προσφοράς στην κοινωνία, όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος. 

Ευγενής και τίμιος, με ευθυκρισία και λακωνισμό, ένας ουμανιστής πανεπιστήμων χωρίς δείγμα υποβόσκουσας οίησης ή υπεροψίας. 

Με μεγάλη κοινωνική δράση στους μανιάτικους πολιτιστικούς συλλόγους, με πλέον πρόσφατη θητεία στο σύλλογο Δημοτευθρωνιτών Αν. Μάνης. 

Σημαντική  η απώλεια για την Μάνη και την Λακωνία και ακόμη περισσότερο για την οικογένειά του, για μας.

Μην ανησυχείς σεβαστέ μου θείε, θα τηρήσω μέχρι κεραίας την ηθική υποθήκη που συστήσαμε μαζί. 

Τα πνευματικά σου ιμάτια, το αξιακό κεφάλαιο που μου κληροδότησες θα το κρατήσω ψηλά ως λάβαρο αλλά και ως κόρη οφθαλμού.







Εξω από το ιστορικό Γυμνάσιο της Αρεοπόλεως

Η πρωσοπογραφία της Μανιάτισσας. Στον πίνακα απεικονίζεται η Θ. Τζεφεράκου, αύζυγος Πετροπούλου ("Πετροπουλίνα")

17.7.18

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018: έκθεση και συμπόσιο γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο

Το μάρμαρο σμιλεύεται κατά τις εργασίες του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής (πηγή: ΠΙΟΠ, φωτ. Γιώργος Βδοκάκης)
Η έκθεση (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)) εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Ιουλίου (ώρα 19:30) στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Ο Γιανούλης Χαλεπάς και το ιδιαίτερο πολιτιστικό προφίλ της Τήνου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ), οργανώνει την περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από το θάνατο του τήνιου γλύπτη (1938).

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Ιουλίου (ώρα 19:30) στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου. Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ. Επιπλέον, παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό τριάντα πέντε σχέδια του Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα. Το αυθεντικό φωτογραφικό υλικό που εμπλουτίζει την έκθεση προέρχεται από το αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη.
Ο Γιανούλης Χαλεπάς, πρόσωπο που εξακολουθεί να συγκινεί τους πάντες, με εντελώς μοναδική θέση στη νεοελληνική γλυπτική. Με το νεανικό του έργο ανήκει στον 19ο αιώνα, ενώ με τη δεύτερη και τρίτη δημιουργική του περίοδο στον 20ό. Με τη διάσημη Κοιμωμένη, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, κέρδισε πολύ νωρίς δόξα και φήμη.

Ο Πύργος, ζωντανό μουσείο γλυπτικής, αποκαλύπτει σε κάθε βήμα του επισκέπτη θαυμάσια δείγματα της τέχνης του μαρμάρου. Εν μέσω όλων αυτών, ένα όνομα ξεφεύγει από το μέτρο: ο Γιανούλης Χαλεπάς, πρόσωπο που εξακολουθεί να συγκινεί τους πάντες, με εντελώς μοναδική θέση στη νεοελληνική γλυπτική. Με το νεανικό του έργο ανήκει στον 19ο αιώνα, ενώ με τη δεύτερη και τρίτη δημιουργική του περίοδο στον 20ό. Με τη διάσημη Κοιμωμένη, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, κέρδισε πολύ νωρίς δόξα και φήμη. Σαράντα χρόνια απουσίας, σταδιακή ανακάλυψη από λόγιους της εποχής και μεγάλη αναγνώριση κατά τα τελευταία χρόνια της Τήνου δημιούργησαν στην Αθήνα το θρύλο του αγίου, συμβόλου στο χώρο της τέχνης: ο καλλιτέχνης που κατακτά τη νεωτερικότητα, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις και περιορισμούς.

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του ΠΙΟΠ έχει μια αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα: τοποθετεί συνολικά το έργο του Χαλεπά στο «φυσικό» του χώρο, φωτίζοντας νέες ερμηνευτικές οπτικές. Τα έργα του, σχέδια και γλυπτά, τοποθετημένα δίπλα σε έργα ομοτέχνων συγχωριανών του, που οι περισσότεροι ήταν συνεργάτες του πατρικού εργαστηρίου (Καπαριάς, Λυρίτηδες, Λαμπαδίτηδες κ.ά.), αλλά και δίπλα σε τεκμήρια έργων του ηλικιωμένου πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά, διαμορφώνουν μια μοναδική ενότητα, μια συγκινητική επανένωση ψηφίδων της ιστορίας της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτρια ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Τον κατάλογο (εκδόσεις ΠΙΟΠ), που διαθέτει άρτια επιστημονική τεκμηρίωση και πλούσια εικονογράφηση, επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά με τη συμβολή της Τώνιας Γιαννουδάκη.


Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018

Εξάλλου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής (2016), συνδιοργανώνουν το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής, από την Τρίτη 17 Ιουλίου έως το Σάββατο 4 Αυγούστου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Το Συμπόσιο, σε επιμέλεια του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έναρξη του Συμποσίου θα γίνει την Τρίτη 17 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου οι τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες Κυριάκος Ρόκος, Λεωνίδας Χαλεπάς, Χάρης Κουτσούρης και Παναγιώτης Λάμπρου, μαζί με δύο αποφοίτους και δύο σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, θα δουλέψουν για περισσότερες από δεκαπέντε μέρες και θα φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο. Τα έργα αυτά, που αποτυπώνουν διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις, θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.


Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου, και όσο οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής.

Το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής θα αναδείξει και θα ενισχύσει το ιδιαίτερο πολιτιστικό προφίλ της Τήνου, μετά και την εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2015.

Το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Διάρκεια Συμποσίου: 18 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου

Πηγή: www.in.gr

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]


14.7.18

Στρατηγικός εταίρος της ΔΕΗ στην γεωθερμία η ΗΛΕΚΤΩΡ (της Ελλάκτωρ)


Εν μέσω εσωτερικών διαξιφισμών στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας η Ηλέκτωρ, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ καθίσταται στρατηγικός εταίρος της ΔΕΗ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) στον τομέα της γεωθερμίας. Υπενθυμίζεται πάντως πως η θυγατρική του ομίλου βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατα για το γεγονός ότι κυπριακό κράτος επέβαλε ποινή αποκλεισμού 5 ετών από τα δημόσια έργα. Ωστόσο σε ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί πως έχει ήδη ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική καταγγελία.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου καθώς «Υψηλότερα Προσφέρων» ανακηρύχθηκε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και «Αναπληρωματικός Προσφέρων» η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. - Τέρνα ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.

Ο εταίρος θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της υπό ίδρυση εταιρείας με σκοπό την ανάπτυξη Γεωθερμικών Ηλεκτροπαραγωγών Μονάδων.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ διαθέτει τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού υψηλής θερμοκρασίας σε τέσσερεις περιοχές: Β. Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο - Κίμωλο - Πολύαιγο και χερσόνησο Μεθάνων.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ θα ιδρύσει κοινή εταιρεία με τον στρατηγικό εταίρο, με σκοπό την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος 8MW στη Λέσβο και 5MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές.

Αναφορικά με τη Λέσβο, απώτερος στόχος της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας που χρόνια τώρα ερευνά στην ευρύτερη περιοχή Στύψης-Αργένου. Οι έρευνες που έχουν διενεργηθεί απ’ την εταιρεία, δείχνουν πως αρχικά η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια απ’ τη γεωθερμία θα είναι οκτώ μεγαβάτ, ενώ σταδιακά υπάρχει δυνατότητα η τιμή αυτή να αυξηθεί.

Εκτίμηση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» είναι πως η επένδυση, που προϋπολογίζεται σε 30 με 35 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να είναι έτοιμη και να λειτουργήσει σε περίοδο τριετίας απ’ την έναρξη των εργασιών.

Απ’ τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μ. Χλαμπουτάκης, το έργο που θα κατασκευαστεί, θα περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο, τη μονάδα με τις εγκαταστάσεις, που θα ολοκληρώνονται με δύο γεωτρήσεις. Η μία γεώτρηση είναι αυτή που θα μεταφέρει απ’ τη γη το γεωθερμικό ρευστό και η δεύτερη θα το επιστρέφει αφού προηγουμένως απ’ τη θερμότητά του παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια.


12.7.18

Πράσινο φως από ΣτΕ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων 100 MW στην ανατολική Μάνη


Tο Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως με απόφασή του για την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας.

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και 1.196 κάτοικοι της Λακωνίας και των πέριξ περιοχών, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και ζητούσαν να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του με τις οποίες εγκρίθηκαν α) οι περιβαλλοντικοί όροι για τη κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 26 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 55,30 MW στη θέση Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης και β) οι περιβαλλοντικοί όροι για τη κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής 22 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 47,9 MWστη θέση Προφήτης Ηλίας - Μακρυλάκκωμα - Τρυπιτή Σαγγιάς του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι προσφεύγοντες, μεταξύ των άλλων, υποστήριζαν ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την εκτός σχεδίου και εκτός ορίων περιοχή του Γυθείου και Οιτύλου Λακωνίας, δενεπιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με συνέπεια να είναι μη νόμιμη η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Στη συνέχεια, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου) στην υπ΄ αριθμ. 1469/2018 απόφασή του αναφέρει ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα δεν περιλαμβάνει μεταξύ των ρητών απαγορεύσεων του την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ενώ επιτρέπει την εγκατάσταση -υπό προϋποθέσεις- βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων.

Ακόμη, αναφέρει η δικαστική απόφαση, ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα του 1993, ερμηνευόμενο υπό το φως του ειδικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών γενικά στην επίδικη περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του περιφερειακού σχεδίου της Πελοποννήσου.

Κατόπιν αυτών το ΣτΕ έκρινε ότι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων περί παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 2001/42/ΕΚ) και της Ελληνικής νομοθεσίας (νόμος 3851/2010) είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι, ενώ απέρριψε και όλους τους άλλους ισχυρισμούς τους.

11.7.18

ΛΑΡΚΟ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΙΔΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥ -ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

7.7.18

Στη Νάξο το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο «European Forum on Clean Energy for Islands»



Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Ουρσουλινών της Νάξου, 9 - 11 Ιουλίου 2018, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο «European Forum on Clean Energy for Islands», με σκοπό να αναδείξει τις καινοτόμες και πρωτοπόρες πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα και τις προοπτικές χρήσης έξυπνων τεχνολογιών.

Το Forum θα αποτελέσει πεδίο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και ανάλυσης των ρυθμιστικών ζητημάτων για την εξασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού, υπό καθεστώς αειφορίας, με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος είναι να εξαχθούν συμπεράσματα και πολιτικές που οδηγούν στην ενεργειακή απεξάρτηση των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας μας, αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντικό όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:

-Ενεργειακή μετάβαση στην τροφοδοσία των νησιών
-ΑΠΕ, αποθήκευση και έξυπνα δίκτυα – Ανάπτυξη και προκλήσεις
-Χρηματοδότηση μεγάλων ενεργειακών έργων
-Βέλτιστες πρακτικές – Καινοτομία

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν ο σχεδιασμός των διασυνδέσεων των Μη Διασυνδεμένων Νησιών με το Ηπειρωτικό Σύστημα, τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο των Διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, η προοπτική διαγωνισμών για πράσινα-έξυπνα νησιά, όπως επίσης και οι προτάσεις για το νέο ειδικό πλαίσιο τιμολόγησης για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά, που συνδυάζουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με αποθήκευση.

Tο πρόγραμμα του συνεδρίου

6.7.18

Drilling for chromite in the world-famous Vourinos Ophiolite



Drilling for chromite in the world-famous Vourinos Ophiolite, Greece, commenced a month ago after it had stalled for 27 years. We remapped the area around two of the old mines and evaluated existing drill hole data to generate 3D models of the ore and plan target drilling.

The ore – schlieren, nodular and disseminated – is hosted exclusively in dunite bodies, mostly below the Moho and within 200m from it.

Although we're still in the very beginning, it seems we’ve done our homework right and intersected a modelled shallow chromite horizon, between 3 and 15m true vertical depth, in nearly all holes. Fingers crossed. A detailed ground magnetic geophysical survey is underway.

Meanwhile, enjoy some photos of the cores!

by Dimitrios Kostopoulos, ASS. PROFESSOR at National and Kapodistrian University of Athens,Member of Advisory Board at Signature Resources Ltd,Greece

1.7.18

Η "Νίκη της Σαμοθράκης" σμιλεύτηκε ξανά από ρομποτικό μηχάνημα....

Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή και διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου Θάσου αντοχής (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. 
Ενα άγαλμα, πιστό αντίγραφο της επιβλητικής Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από λευκό μάρμαρο Θάσου, θα τοποθετηθεί στη Σαμοθράκη, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης του κενού της απουσίας του πρωτοτύπου.

Το αντίγραφο πρόκειται να παραδοθεί στο δήμο Σαμοθράκης, ολοκληρώνοντας μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον εκλιπόντα Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Παυλίδη, και στην οποία συνέβαλλαν ο νυν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αλλά και οι Αντιπεριφερειάρχες Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και Δράμας Αργύρης Πατακάκης. Επίσης το όλο εγχείρημα έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος 6,5 τόνους.

Το όλο εγχείρημα έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη. 

Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή και διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου Θάσου αντοχής (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμά του.



Το επόμενο διάστημα (εκτιμάται εντός καλοκαιριού) η Νίκη θα μεταφερθεί από την Περιφέρεια και θα τοποθετηθεί στο φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης. Αρχικά θα γίνει αποδοχή της δωρεάς του αγάλματος από την Περιφέρεια και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Σαμοθράκη και θα τοποθετηθεί με προσανατολισμό στο Μουσείο του Λούβρου. Εξετάζονται προτάσεις από την Περιφέρεια, τον δήμο Σαμοθράκης και την αρχαιολογική υπηρεσία να τοποθετηθεί το άγαλμα στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, ή εντός του μουσείου, ή και στο λιμάνι του νησιού.

Το πρωτότυπο γλυπτό εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884.

Το εκπληκτικό έργο, που χρονολογείται γύρω στο 190 π. Χ., έχει ύψος 2,75 μέτρα μαζί με τα φτερά και 5,58 μέτρα μαζί με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου όπου είναι στερεωμένο. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στον ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης.

Ανακαλύφθηκε τμηματικά το 1863 από αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον υποπρόξενο της Γαλλίας στην Αδριανούπολη, Κάρολο Σαμπουαζό, ενώ το 1875 ταυτοποιήθηκε και η μαρμάρινη πλώρη που αποτελούσε τμήμα του μνημείου (πιθανότατα ένα «σύμπλεγμα» θεάς και πλοίου) και η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν τύμβος.




Ο άγνωστος δημιουργός του χρησιμοποίησε άσπρο παριανό μάρμαρο για τη φτερωτή θεά και γκριζωπό μάρμαρο της Λίνδου για την πλώρη. Το άγαλμα θεωρείται ότι έπεσε και έσπασε μετά από μεγάλο σεισμό, τον 6ο μ. Χ. αιώνα.

[Επιμέλεια: Πέτρος Τζεφέρης]